Witam
Szukam darmowej alternatywy dla rozszerzenia do przeglądarki Video DownloadHelper. Potrzebuję czegoś do pobierania wideo nie tylko z YouTube ale głównie z innych stron gdzie osadzone jest wideo nie znajdujące się na YouTube (do YouTube jest duży wybór programów).
Od niedawna Video DownloadHelper dodaje kod QR do filmów w wersji darmowej, co widać na załączonym obrazku. Dla mnie to dyskwalifikuje ten dodatek.
Koniecznie musi być to wtyczka do przeglądarki? Samodzielne programy mają znacznie większe możliwości. Mogą pobierać strumienie video (bez DRM). Zajrzyj tutaj:
Ja osobiście polecam:
Ostatnio miałem problem z pobraniem materiału z CDA, skutecznym rozwiązaniem okazało się MPMux
Rozszerzenie do Pobierania Wideo Online - MPMux
Może Cię zainteresuje.
MPMux na niektórych stronach daje radę. Niestety nie na wszystkich np. na https://terraform.mikr.us/
nie działa.
Co do Media Downloader pojawia mi się ostrzeżenie o niebezpiecznym pliku.
Dlatego napisałem: „Może Cię zainteresuje”. W żadnym razie nie sugerowałem, że to narzędzie doskonałe.
to nie pomaga?..
Tryb nagrywania poradził sobie. Wielkie dzięki za pomoc!
Media Downloader to program dostępny na licencji GPLv2+ razem ze źródłami. Ma wersje na wszystkie liczące się systemy. Nie ma tylko podpisu cyfrowego i stąd te nieuzasadnione alarmy. Polecany jest na wielu portalach internetowych. Używam go od paru lat i niczego niepokojącego nie zauważyłem.
Lubię uczyć się narzędzi, które mają jasną przyszłość
…a ja jak chcę się poczuć niczym haker to przechodzę na stronę: Hacker Typer
włączam tryb pełnego okna (klawisz F11) i bez patrzenia na klawiaturę włączam przypadkowe przyciski.
Co do yt-dlp to się nie zgodzę. Używa się go znacznie prościej niż dodatki do przeglądarki. Zwłaszcza irytujące jest to, że dodatki co chwila zmieniają status, stają się płatne albo zyskują jakieś limity, otwierają reklamy lub coś co działało przestaje działać. W pewnym momencie miałem dość wyszukiwania nowych dodatków albo zmuszania starych do pracy.
Zwłaszcza, że pod spodem 99% z nich i tak ma kod od yt-dlp tyle że często marnie aktualizowany. Owszem są wyjątki np czegoś yt-dlp nie pobiera ale to sporadyczne przypadki i martwię się dopiero jak na taki natrafię.
https://hackertyper.net/ - dzięki fajna stronka
a patrz na to
Pobieram wideo ze stron bardzo, ale to bardzo rzadko. Nie zrozum mnie źle, pewnie to świetne narzędzie. Tyle, że zaawansowane i przynajmniej z początku jego instalacja i obsługa nieintuicyjna.
To trochę jak strzelanie do muchy z armaty. Nie będę się doktoryzował, by pobrać wideo raz na rok. Albo napiszę to inaczej: wolę zainstalować dodatek, bo przynajmniej wiem, że w razie „w” można go łatwo odinstalować.
Taki yt-dlp nie wiem czy wyląduje na liście dodaj-usuń programy.
Moja strona jednak troszkę lepsza. Łatwiej wmówić pani Jadzi, że nie mam czasu pomóc. Piszę kod.
winget install yt-dlp
yt-dlp https://www.youtube.com/watch?v=UV0mhY2Dxr0
jak ci się znudzi, to
winget uninstall yt-dlp
Winget to jest manager programów od Microsoftu, nie jakieś dziwne oprogramowanie niewiadomego pochodzenia Use the WinGet tool to install and manage applications | Microsoft Learn
mogłeś ostrzec, że to 14GB
sugerujesz, że teraz mogę pobierać tak wideo tylko poprzedzając link „yt-dlp”?
Jeśli tak to rzeczywiście super!
Potwierdzam, że np. ze stroną CDA działa.
Tak, to jest takie proste, wystarcza w większości przypadków. Masz też masę opcji bardziej zaawansowanych. Np pobranie gorszej jakości. Opcje -F i -f
. Przejrzyj post, który zacytowałem jako pierwszy i przećwicz na tym 14GB
Czasami masz film w serwisie, który wymaga logowania. Wtedy logujesz się w przeglądarce i dodajesz --cookies-from-browser chrome
albo --cookies-from-browser firefox
. Działa świetnie na różnych VOD, które nie używają DRM’a.
Oczywiście są wyjątki, gdzie yt-dlp
nie zadziała i nic nie poradzisz.
Dziękuję za cenną lekcję. Miło czegoś się nauczyć!