AMD Athlon Xp 1800+ zwolnił do 1150 mhz


(Irnmaiden) #1

Witam. Jak w temacie. Zwolnił :slight_smile: Winą jest przestawienie się szyny, ale nie daje się ona przestawić ponownie, gdyż jak wrzucam jej 133 mhz to po 1 h komputer się restartuje :slight_smile:

RATUNKU !!


(Michal Kolatek) #2

Jaki masz zasilacz, płytę, pamięci.


(Canaletto) #3

Zresetuj BIOS do ustawień domyślnych.


(Irnmaiden) #4

Zasilacz jest denny :frowning: To jest razem z obudową 400 Codegen :frowning: W nowym kompie będzie Amacrox 450.

Płyta MSI KT3 Ultra

Pamięci 2x 256 mb Kingston dual chanel

Złączono Posta : 19.06.2007 (Wto) 20:11

Odpada. Nie mogę :frowning: Jak mu wrzucam domyślne to jest jeszcze gorzej, bo mi procek czyta, ale nie czyta jednej kości pamięci :frowning:


(Canaletto) #5

Próbowałeś wszystkich możliwych ustawień kości w bankach ?


(Michal Kolatek) #6

Pewnie jego wina, jak masz miernik to sprawdź ile podaje na liniach.

Płyta obsługuje 133, zobacz czy nie ma wylanych/spuchniętych kondensatorów.

Może napięcie za niskie na procu/ramach, zobacz czy ram nie podkręca się z procem.


(Irnmaiden) #7

Niestety tak :frowning: Mnie ten komp to CENZURA hi hi :twisted: Ja kupię sobie nowy, ale muszę z tym przetrwać wakację. Starzy narzekają, że im kompa w Wordzie zamula. Kazali mi gry powywalać :frowning:

Złączono Posta : 19.06.2007 (Wto) 20:19

Zasilacz jest Ok :slight_smile: Kondensatorki też :slight_smile: Odczyt na liniach prawidłowy (tata sprawdzał - elektryk :lol: )


(Draakus) #8

gry nie zamulają kompa prędzej nieczyszczony rejestr systemowy, programy użytkowe nie defragmentowany dysk, nie po wyłączne usługi zbędne systemowe. Co do samego problemu znajdź nowszy Bios jeżeli masz stary, może nowa bateria do CMOS


(Marcinbrudnicki) #9

Miałem podobny problem. Obniżyłem taktowanie ramu z 200MHz (400) na 166MHz (333) i szynę przestawiłem z 166 na 155. Komp sie już nie resetuje.