AMD XP 2000+ podkręcić

Witam

Czy da się lekko podkręcić tego Athlona

http://img38.exs.cx/img38/1051/013hx.jpg

Jeśli tak to jak to najprościej zrobić

Najprościej to bedzie jak sobie pokręcisz kluczem w zamku :twisted:

a tak poważnie, to poszukaj na forum, jest sporo info jak krecić procki, a jesli tu nieznajdziesz to http://www.oc-serwis.pl i na forum tego serwisu poczytaj!

Chcesz sie bawić w overclockera to sie dokształć, nikt niepoda Ci gotowca na tacy!

andi18 co z tym tematem jest ze ma kolo regulamin czytać ?

hmmmm. czytałem regulamin :stuck_out_tongue: i nic nie znalazłem aby nie pisać kręceniu proców :wink:

niebierz mnie za słówka, i tak ci niktk nie powie powie ponieważ możesz se nawet spalić kompa :smiley:

co jest nielegalne ? Że pdokręce se procka.

Bujda na resorach :lol:

od kiedy podkrecanie procesora jest nie legalen :shock: najwyzej stracisz gwarancje na procesor albo spalisz go poprostu a nikt ci nie podpowie jak bezpiecznie to zrobic bo jak sie cos popsuje to nie che miec tego na sumieniu:P

jak sie na tym nieznasz to sie niebierz po mozesz sie ladnie zabawic, i pzniej bedziesz musial nowego procka kupic

p.s.

jak juz casami cos wyrypiecie to mozna boki zrywac, podkrecanie procka raczej nielegalne nie jest, w końcu włascicielmoze co chce z nim zrobic, to tak jak byscie mi zabrnili naklejanie naklejek na monitor normalnie koń by sie usmial jak by umial czytac :x

aaaaaaaaaaahahhahhahahaha co za LOL!

kręcenie procków nielegalne :lol: aaaaaaaaaaaaahahhaha

moj chodzi z 1200 na 1500, i co mam sie zglosić na policje, ze bawie sie kompem jak tylko chce ?

moze tuning samochodu tez jest nielegalny?

a zakladanie kablowki do TV, też ?

jezu ale sie usmiałem

hahhahaa

a mój z 2,8 GHz na 3,3 GHz :lol:

Andi po raz kolejny wypisujesz bzdety :!: :!: :!:

Jako ewidentny OT leci.

Respondenci Andiego w tym topicu to nie dział Na luzie dlatego wracamy do tematu topica 8)

no no! do tego jeszcze grafa kręcona, pojde siedzieć na 5 lat ;]

hahha

co do procka to mam pudełko, ino na nim widnieje 1200mhz :stuck_out_tongue:

albo elektrownia mnie zaskarzy ze zmienilem napięcie na procku z 1,47 na 1,6V :stuck_out_tongue:

mici nieda sie tego od tak napisać, napisz z czym masz konkretnie problem?

Schemat kręcenia procka by mario:

1. dobra zasiłka, mobo, chłodzenie

2. bios zmiana taktowania poprzez zmiane fsb

3. stabilizacja kreconego procka poprzez zmiane napiecia

4. testy i benchmarki

koniec schematu!

tak jak mowie, poczytaj, poczytaj i jeszcze raz poczytaj! bo błędy drogo kosztuja!

pozdro

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … kr%EAcanie

Mici podkrecanie twojego procka nie ma najmniejszego sensu poniewaz:

1. jesli nieumiejetnie to zrobisz mozesz zjarac i procka i plyte.

2. wydzielana dodatkowa temperatura niezbyt kozystnie wplywa na pozostale komponety np pamiec dysk

3. mialem procka athlona 1800 xp, obecnie mam bartona 2600 chyba nie musze ci mowic dlaczego zmienilem procka.

Też bylem takim maniakiem podkrecania.

Juz przy minimalnym podkreceniu temperatura znacznie wzrasta wiec musialem wymienic wiatrak. Poszedlem z plyta do sklepu zeby samemu nie spieprzyc i tak mi go nieumiejetnie zalozyli ze jak przyszedlem do domu i podlaczylem to sie zjaralo.

Pozatym efekty podkrecania przy tych prockach nie sa warte ryzyka.

W moim przypadku (na athlon 1800xp) byla roznica 900 punktow w 3D marku 2001

przed ok 9000

po ok9900

obecnie na bartonie jak go podkrece z 2600 na 3200 roznica jest okolo 2000 punktow

przed podkreceniem 10666 punktow

po podkreceniu 12666 punktow

ahia i przy otwartej obudowie i otwartym oknie przy temperaturze na dworze -10st. C test z 3d marka przeszedl 3 razy pozniej komp sie wiesza

ahia i jesli masz jakas stara plyte glowna typu ecs k7s5a to roznica nie bedzie przekraczala 30-50 punktow.

DLATEGO SAM SIE ZASTANOW CZY WARTO !!

ups ale sie rozpisalem:)

pozdroofka

cobra

szkoda kamil1982 , ze nienapisales ile tego 1800XP podkręciłeś :wink:

a czy warto :slight_smile: kolsie 1700XP(1466mh) kręcą prawie do 3Ghz więc warto?

dobre chlodzenie procka, obudowy, i nie niema prawa sie zjarac, ale trza kręcić z głową :wink: a nie lekkomyslnie :slight_smile:

noi jak juz ktos chce sie bawić w OC, to lepiej, zeby znał sie troche na swoim sprzecie :wink:

Nie pamietam dokladnie o o ile go podkrecilem ale byl to poziom rzedu udany start systemu i max 1 gora 2 pelne pakiety testow w 3d marku pozniej zwiecha z powodu temperatury

A co do krecenia athlona 1700 do 3gh

podkrecic sie da tylko czy koszt zajeb… chlodzenia bedzie adekwatny do wydajnosci i stabilnosci systemu???

Standardowo procek podkręca się o 30%, a jeżeli chcesz więcej niż 30% to potrzebujesz dobrego chłodzenia lecz to nie jest reguła. Ja mam procka AMD 2.5Ghz podkręconego na 3,2Ghz i mi śmiga, kumpel miał 2Ghz podkręconego 2,6Ghz i też mu śmigał tylko się grzał. Podkręcając procka stopniowo tzn. po troszku i obserwuj temperaturę bo inaczej spalisz procka. Po każdym podkręceniu odpal kompa i sobie zagraj w jakąś grę najlepiej jakąś 3d w ten sposób sprawdzisz czy system się nie wiesza i czy procek się nie przegrzewa przy większym obciążeniu.

Pozdro

i tu sie mylisz

kamil1982

:smiley: :smiley:

w testach moj procek

przebija wszystkie jakie sa w sandrze po OC

a wynik dla Athlona XP T-B 1800

249x13,5

daje 3362MHz

czyli

4600+

VCore - 2,1v

VDimm - 3,1v (Vmod)

VDD - 2v

i co ty na to

:smiley: :smiley:

jeden minus

prawie 170W ciagnie

a chlodzenie to ok 160 zl calosc wiec raczej tanie

radiator CU Thermaltake

na nim dwa wentyle 92m Sunon sr. - 110 CFM

w obudowie

z tylu

polaczone 2x80mm Foxconn (wydmuch. na zew.) budy

powietrz.

• 65 CFM

na przeciw procka w obudowie

dwie 2x92mm dmuch. w kierunku procka - 110 CFM

dalej na przeciw chipsetu/HDD 2x80mm Foxconn (wydmuch. na zew.) budy

powietrz. 65CFM

temp CPU maX 48 w stresie

chipsetu ok 35 max w stresie

zasilka to ColorsIT 500W Golden 12cm - (wydmuch. na zew.) ok 50 CFM

cena ok 100zl ihihhi

plyta to Epox 8RD3I ok 230 zl

DIMM 2x256MB Dual Chan. 533 OCZ majatek heeh

:slight_smile:

tak do tematu, ze jednak kręcenie procka jest opłacalne =]

troche stare screeny :stuck_out_tongue:

http://www.marioskarpa2003.republika.pl/sis.jpg

Kamcia czy ty jestes w stanie wysiedziec przy tym swoim kompie? Bo ja obstawiam że z tyloma wentylami co napisałaś masz w pokoju ponad 70 dB. Komfort pracy w takim hałasie jesy imho zerowy :?

Wielkie dzięki za pomoc :smiley:

Teraz mam 2800+ :o a jaśli chodzi o chłodzenie to mam Pentagrama QVC 100 Cu+ jak narazie sobie chłopak radzi zero zawieszeń