Tobi , dzięki za Twoją propozycję. Fractal ARC odpada, bo ma tylko dwie zatoki 5,25", a wolę kupić z minimum trzema, bo mam zamiar zamontować panel do zarządzania pracą wentylatorów, oraz niewykluczone, że będę chciał jeszcze włożyć drugą nagrywarkę. Na temat resszty po prostu poczytam recenzje i na pewno coś dla siebie wybiorę.
– Dodane mniej niż minutę temu –
Zapoznałem się z recenzją tego Fractala ARC i chyba go wezmę, bo nie wróciłem wcześniej uwagi, że w zestawie jest już regulator do wentylatorów.
Trochę mi właśnie ciężko zdecydować, bo przeczytałem recenzję wszystkich zaproponowanych obudów i stanęło na tym, że jestem gotowy kupić tego Fractala oraz Corsaira. Niestety ja jestem dość wybredny i niezdecydowany i tym bardziej tu jest mi ciężko zdecydować, bo chcę uniknąć sytuacji, że wydam kasę i z czasem dojdę do wniosku, że popełniłem błąd i mogłem wziąć inną.
A ludzie dalej z tymi filtrami… przecież kupić filtr to kilka złotych, a gdy obudowa jest bardzo ładna/ma więcej możliwości ułożenia kabli/lepiej wykonana to można kupić nawet bez filtra… Wygląd 600T zależy od jednostki (mi się bardzo, ale to bardzo podoba), kable da się niewątpliwie lepiej ułożyć, a wykonanie też stoi na wysokim poziomie (np. regulator obrotów, porządny a nie pseudo pokrętło które z opinii na internecie można poczytać, że pada po kilku dniach).
Nie mówię o tym, że są dostępne dwie wersje kolorystyczne - osobiście przygarnąłbym obie, ale po pierwsze nieco drogo, po drugie muszę inne rzeczy wpierw kupić
Ja mimo wszystko nie ufam potencjometrowym regulatorom, tak więc z tego powodu i kilku innych ostatecznie rezygnuję z tej obudowy i kupuję Carbride 500R, która jeat nieco tańsza, bo w TechPlanet kosztuje 412 złotych. Dzięki za pomoc.
Chyba kilkadziesiąt, Arc na na spodzie ma filtr podobny do siatki stosowanej w filtrach DemciFlex, popatrz sobie na ich ceny.
Takich bzdetów to się czytać nie da, jedyne reklamacje regulatora jakie widziałem to nie było padnięcie części elektronicznej potencjometr czy mosfet tylko uszkodzenie fizyczne np wyrwanie razem ze ścieżkami mosfetu, co już samo z siebie się nie robi.
Na kable za tacką jest 23mm, to spokojnie starcza na kable.
Jak jeszcze nie zamówiłeś 500R to porównaj ją sobie z 100 zł tańszym Regnumem L-50.
Na ebayu jest po 17zł, drogo jest ale IMO tak wiele nie. Zależy od obudowy, może dlatego Corsaira bronie bo mnie strasznie przyciągnął swoim wyglądem
Tak, ale 600T ma więcej i gęściej rozsiane przepusty na kabelki, więc automatycznie można lepiej kabel poprowadzić. Miejsce za tacką to nie wszystko.
Z zewnątrz 600T, w środku 500R - chyba wiem, skąd panowie czerpali inspirację, bardzo mocno (tacka na MOBO identyczna jak w 500R, koszyki tylko inaczej, wentylator). Nie wiem jak inni ale nienawidzę kopiowania i sprzedawania - Brutus, Gladius to naprawdę niezłe obudowy (chociaż martwi mnie to, że Brutus jest sprzedawnany jeszcze w Azji pod innym logo) to i Regnuma mogli zrobić po swojemu, a nie kopiować.
sla17 , może i 500R jest kopią wcześniej wspomnianego Korsarza, ale za to nie doczytałem się, że na dzień dobry trzeba wymienić wentylatory, bo są do niczego, a ja tak samo uważam jak semtex-od obudowy za 500 złotych można już czegoś wymagać, i moim wymaganiem poza wyglądem i za razem funkcjonalnością są porządne, wydajne wentylatory i przede wszystkim filtry.
Skąd wiesz? Może przy okazji rozwiążesz zagadkę co było pierwsze jajko czy kura.
Corsair nie ma swoich fabryk zasilaczy, robią je np w fabrykach Seasonica/FSP, ich gotowe chłodzenia wodne to produkcja Aseteka, fabryk obudów też nie ma miliona, więc na tym samym projekcie szkieletu można znaleźć sporo obudów:
Porównaj sobie środki tych Aerocool Strike-X ST i Xigmatek Elysium
Wiadomo, że nie robią sami zasilaczy, chłodzenia. Ale L50 zżyna zarówno wnętrze (tfu, bazuje na tym samym szkielecie) ale z zewnątrz podejrzanie dziwnie L50 jest podobne do 600T. Też ten sam szkielet? Do tego ta blacha, która nie wiem jak na realu - ale na zdjęciach recenzentów, użytkowników, producenta wygląda jakby się cała świeciła, była badziewnie pomalowana - przypominają mi się projekty, w których ludzie w garażu psikali jakimś tanim sprejem :E
Ty chyba naprawdę nie widziałeś tych obudów na żywo Regnum L50 i Corsair 600T to przede wszystkim zupełnie inne półki cenowe i najbliższym odpowiednikiem dla Regnum L50 jest Carbide 400R. Po drugie mogą być na bazie tego same szkieletu tak samo jak zasilacze Seasonica mamy pod różnymi markami (np. Corsair i Antec). Po trzecie Corsair nie dba tak naprawdę o bardzo ważne szczegóły typu solidne filtry przeciwkurzowe (pisali o tym tutaj i tutaj) a zatem widoczna jest też trzecia sprawa czyli polityka firmy. Corsair robi obudowy przede wszystkim na rynek amerykański a tam wiadomo ludzie niekoniecznie są tak wybredni jak Polacy a zatem nie muszą się starać w dbaniu o detale. Już wiesz o czym piszę?
P.S. Jeśli jeszcze nie wiesz o co chodzi sugeruję poszukać spotów reklamowych / reklam Carbide 400R