Antena aktywna-nie widać sieci


(system) #1

Witam

Zakupiłem antenę aktywną http://www.allegro.pl/show_item.php?item=290841128 i mam mały problem. Chcę ją użyć do podłączenia laptopa do sieci niezabezpieczonej. Po podłączeniu całego zestawu laptop jest połączony z AP ale nie mam dostępu do internetu, wygląda jakby antena nie wykrywała żadnej sieci, a dioda na AP potwierdzająca działanie anteny mruga. Sam laptop potrafi połączyć się z siecią za pomocą wbudowanej anteny ale jest słaby sygnał i w nietypowym miejscu. W czym może tkwić problem?


(PaPuX) #2

Czy na AP włączona jest autoryzacja MAC twojej karty sieciowej??

Masz pozwolenie na łączenie się z tym AP??


(system) #3

w zakadce acces control mona dodawac adresy MAC klientow ktorzy beda mogli laczyc sie z moim AP. czy musi tam byc wpisany MAC mojej karty sieciowej z laptopa? wydaje mi sié ze i bez jego dodania mam dostep do AP bo jestem z nim lokalnie polaczony. siec do ktorej chce sie polaczyc to jakis inny AP ktory wykrywam w oknie zarzadzania mojego AP ale nie moge sie z nim polaczyc (przycisk connect nie jest aktywny). czy zeby polaczyc sie musze dodac zdres MAC tego AP do listy w konfiguracji mojego AP? z parametrow wyszukanej sieci mam BSSID, czy jest to to samo co MAC adres? chanell 11(B+G)


(system) #4

po zmianie mode na client wyszukalem siec i polaczylem sie, w statusie konfiguracji ap niby jestem polaczony a dostepu do internetu nadal nie mam????


(PaPuX) #5

Tak ci się wydaje ale zostajesz połączony do AP w innej podsieci bez dostępu autoryzowanego czyli nie masz dostępu do internetu.

TAK

Czy masz zezwolenie na łaczenie się z tym "innym" AP??

niekoniecznie jest to jedna z opcji firewalla którą możesz aktywować.

Aby łączyć sie z innym AP tu musisz tylko i wyłącznie stawiać go jako klienta, ale czy AP z którym łaczy się twój AP ma zezwolenie aby udostępniać mu internet??


(system) #6

Dzięki za wsparcie.

Udało mi się połączyć. W ustawieniach AP LAN interface setup - DHCP ustawiłem na client a nie server. Wcześniej AP miał na sztywno przypisany IP 192.168.1.254 a AP z którym się połączyłem nie ma żadnych zabezpieczeń i sam przydziela IP co chyba było tym głównym problemem.

Wielkie dzięki za pomocy.

Pozdrawiam.