APC nie odnajduje mojego AP w site survey


(Grzechu877) #1

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji AP i APC, ponieważ od dłuższego czasu nie mogę sobie z tym poradzić. Chce udostępnić internet na TV poprzez APC, tyle ze on nie wykrywa mi mojego AP

schemat.jpg

internet pobieram poprzez nanostation na dachu, od niego kablem do rutera(w trybie AP) i potem wifi na laptop i wszystko działa, ale chce również przesłać poprzez wifi do APC i tu mam problem ponieważ edimax ustawiony w trybie station-infrastructure (APC) nie widzi pierwszego rutera w site survey, widzi inne sieci.

http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... /enzoo.jpg

http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 7/enzo.jpg

Proszę o pomoc :slight_smile:


(jimasek) #2

Próbowałeś zmieniać kanały na głównym punkcie dostępowym?


(Grzechu877) #3

tak, testowałem kilka i nic.

czy możliwe jest ze wifi na głównym ruterze jest w jakiś sposób padnięte mimo tego ze wysyła internet do laptopa i innych urządzeń?


(jimasek) #4

Skoro laptop widzi urządzenie i dział z nim prawidłowo to nie ma takiej opcji. Próbowałeś resetu do ustawień fabrycznych w Edimax-ie?


(Grzechu877) #5

Tak, resetowałem już kilkukrotnie oba urządzenia i konfigurowałem na nowo.

Miałem sytuacje że w site survey na chwile pokazał mi się główny ruter ale po odświeżeniu znikł i już się nie pojawił.


(jimasek) #6

Jak daleko są urządzenia od siebie? Możliwe że to po prostu brak zasięgu?


(Grzechu877) #7

Poki co wszystko konfiguruje w pokoju wiec odległość miedzy nimi 2m.

Próbowałem urządzenia podłaczyć na odwrót ale nie wiem czy w gole można i czy dobrze ustawiałem.

Edimaxa ustawiam w trybie AP, w jakim trybie powinien byc drugi? do wyboru mam AP, Client, WDS, AP+WDS. I co jeszcze powinienem w nim ustawić, ponieważ w przeciwieństwie do edimaxa ten ma sporo opcji w sobie


(jimasek) #8

Używasz funkcji client i tak samo wyszukujesz sieć z punktu dostępowego, który działa jako AP.


(system) #9

Cześć,

A próbowałeś ustawienia innego trybu na edimaxie, takie jak "AP Bridge-WDS mode"? Zmień ustawienie na jeden standard, najlepiej g. Zmień również kanał z 9 na 1 lub 11, bo sąsiad używa 6 a jedyne nie nachodzące na sąsiada kanały to 1 lub 11. Czy laptop łączy się bez problemu z tym edimaxem? Pokaz zaawansowane ustawienia tego rlt8186-rw.

Pozdrawiam,

Tryfan


(Grzechu877) #10

Niestety nie działa, nie widzi nawet sąsiada, ale pewnie dlatego ze słabsza antenka niż w edimaxie gdzie tam łapał na słabym sygnale przy mocniejszej antence. Widze, ze chyba brak ratunku dla mnie. Moze gdy dokupię drugiego takiego samego edimaxa nie będą miały problemu z komunikacja miedzy sobą? Choć finansowo nie jest mi to na rękę teraz, ale jeśli nie będzie innego wyjścia..

hej, jakie mac wpisać w ap bridge-wds? zmieniłem kanały oraz standard na g.

http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 77/mac.jpg

laptop bez problemu łączy się z którymkolwiek z nich. Ktore opcje Ci pokazać, ponieważ zakładek jest tam troche?

EDIT:

Chyba zmiana standardu na g pomogła, ponieważ kanały zmieniałem wcześniej i nic. Teraz przy g wszystko ok, Edimax widzi AP w site survey, nareszcie, dzięki za rady :smiley:


(Agatonster) #11

grzechu877 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.