Zadanie jest rozbudowane z szeregiem niuansów. Generalnie czasochłonna rzecz. Musiałbyś znaleźć kogoś kto się całkiem dobrze zna i jest chętny poświęcić sporo swojego wolnego czasu na pomoc.
W mojej opinii @silvver przeznaczył dużo czasu na to zadanie ale jak widać zagadnień do rozwiązania wciąż nie brakuje. Masz jednak już coś na start, dlatego zasugerowałem, żeby pracować z AI (precyzyjne pytania o rzeczy, które w ogólnym zarysie wiesz jak zrobić, najlepiej po angielsku i używając angielskich nazw funkcji. Im bardziej abstrakcyjne pytanie tym więcej śmieci w odpowiedzi), jednocześnie możesz dopytywać na forum.
Spróbuj zapytać też w innych miejscach. Osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z ludźmi pomagającymi na serwerach Discord, dla przykładu od Excela jest Excel and Google Sheets help
Nie, masz inne zakresy bo były filtrowane wiersze. W jednym przypadku liczyć średnią ze wszystkich wierszy, również ukrytych, a w drugim przypadku liczyć średnią tylko z tych widocznych wierszy.
Poradziłem sobie w końcu z problemem samodzielnie. Szukanie przyczyny w takich wypadkach to nie mniej mozolna robota jak tworzenie funkcji a czasem nawet bardziej. Były np. różnice w nazwach drużyn z listy i z tabeli bo wcześniej zmieniałem/usuwałem kropki gdy szukałem przyczyny nie działania funkcji, no i było parę innych drobiazgów, moich pomyłek. Kluczowa też była zmiana zapisu daty na co zwróciłeś uwagę. Swoją drogą nie przypuszczałbym, że to może mieć znaczenie.Teraz prawidłowo liczy funkcja zarówno ta pierwotna od AI jak i Twoja. Dzięki więc za pomoc i za linki, które mogą się przydać do innych zadań. Temat zamykam.