Armada E500(dziwne "coś")


(Forum Smora) #1

Witam.

Bootowanie ustawione na:

  1. Multibay

  2. Floppy

  3. Hard Drive

  4. Net

Próbuje wskrzesić starego laptopa Compaq Armada E500. Praktycznie wszystko wymienione, a więc cacy, no prawie.

Pojawia mi się dziwna "anomalia" przy odpalaniu laptopa, a konkretnie po przeładowaniu BIOSu, postaram się zaraz to opisać.

A więc... Laptop jeszcze wczoraj normalnie się odpalał z dysku, czy też LiveCD. Dzisiaj po wymianie HDD - kaput.

Po przeładowaniu BIOSu(Napis COMPAQ) i napis "Initializing Boot Agent 2.6 (0.004).

Po przeładowaniu się powinien ruszyć dysk twardy z systemem lub LiveCD, lecz jednak nic się nie dzieje. Na ekranie, w lewym górnym rogu miga znak "_".

Nic się nie dzieje, brak znaków życia dysku, czy CD.(Dysk twardy jak i płytę sprawdzałem na innym komputerze, stacjonarnym. Wszystko działa).

Potem testuje stary dysk, sytuacja wygląda podobnie.

Tak samo BIOS, bootagent przechodzą normalnie, ale nadal nie można bootować z napędu CD.

Co ciekawe tutaj po przejściu wszystkich opcji bootu, dopiero wyświetla komunikat: "Non-system disk or disk error, replace and strike any key when ready".

I na tym koniec.

Na żadnym dysku nie ma systemu.

Testowane poprzez GParted i instalacje Windows Server 2003.


(djl) #2

Hej

Akurat się składa że mam ten laptop, świetny jest i w miarę wydajny :razz:

miałem tą samą sytuacje co Ty, trzeba było zrobić update biosu, użyłem dyskietki, laptop chodzi mi od tej pory 3tygodnie, do neta, filmów, gg nic lepszego mi nie trzeba :slight_smile:

PS. pierw jeszcze spróbuj wyjąć bateryjkę od biosu :smiley: