Tak jak wyżej …
Sprzęt
Geforce FX 5500
Ram 768 Mhz DDR1 266 mhz (Przetaktowane do 400Mhz)
AMD Athlon XP 3200+ Barton
Obecny Zasilacz ModeCom Feel II 350 W.
Planuję zmienić na Bequaiet BQT L7-430W (BN105) 430W.
Co sądzicie o tym zasilaczu ? Czy starczy do tego zestawu
Wystarczy aż nadto. Przy tym sprzęcie (dość leciwym notabene) to i 350-tka wystarczy, choć tego Feel-a pierwszego bym wywalił
Hej,
Spokojnie wystarczy. Pytanie czy warto inwestować w tak stary sprzęt? No chyba że zasilacz też będzie używany.
Pozdrawiam,
Dimatheus
zasilacz jest ledwo na styk
a kto powie mi dlaczego dostanie szóstkę z informatyki
Może napisz konkretnie co masz na myśli. Linia 5V nie jest znacząco mocniejsza od Modecoma, łączne obciążenie dla 3.3v i 5v jest nawet mniejsze dla BQ niż Modecom (!). A trzeba pamiętać, że to stary typ zestawu komputerowego pod grafe AGP i obciążenie słabszych linii zasilacza będzie większe niż w aktualnych konstrukcjach.
Osobiście kwestionowałbym opłacalność zmiany zasilacza w ogóle. Ewentualne ryzyko uszkodzenia zasilacza, nie niesie większych strat finansowych w sprzęcie (te komponenty są groszowej wartości).
dokładnie stare komputery typu właśnie barton gpu na AGP dyski ATA cd dyskietki
kiedyś wszystko chodziła na lini 3,3v i 5v samo cpu zużywa do 90w
gpu (nie pamiętam) ale coś koło 50w a gdzie reszta dysk 10 płyta dobre 10w ram 5
cały komp w porywach może brać do 150w na lini 3,3 i 5 v
proszę 30A na 5v sprawność 87% przy 50% obciążenia
Chodzi o to ze ten feel na obecną chwile to 2 zasilacz takiego typu. 1 spalił się a zasobą pociągnął Athlona 64x2 dlatego chcem go zmienic ważne żeby chodziło , komputer pracuje 24/7 jako domowy serwer plikow , dyski juz na Sata i nagrywarka też. Czasami sam z siebie się wyłaczy jak obciązenie na lini 12v przekroczy 150 w. Stacji dyskietek nie posiadam
to nie zmienia faktu że twój PC chodzi na lini 5V a tylko dyski sata na 12v (zależnie od płyty bo mogą i na 5v i na 12v)
dlatego potrzebujesz zasilacza z mocniejszą 5v i 3,3v a 12 schodzi na drugi plan tak jak w zasilaczu który ci podałem
Ten zasilacz moge kupić od znajomego , jutro pożyczę , zrobie testy i zobacze
Zasilacz wystarczył , podłaczylem 5 dyskow na molex i dwa na sata zasilacz ruszył , uruchomiłem dośc powiedzmy tester Gta Sa Max Deltale , wygladzanie krawedzi i wszystko dzialalo , test prowiadzilem godzine dziekuje wszyszystkim za pomoc
I przepala w dwa miesiące więcej niż jest wart?
Rok pracy tego sprzętu i masz sff na socket 1155 (20-40W idle) jeżeli sprzęt obsługuje 2 maszyny wirtualne to wychodzi 15-20W na VM.
Ram 768 Mhz DDR1 266 mhz (Przetaktowane do 400Mhz)
Przetaktowane komponenty też nie wróżą temu komputerowi przyszłości, proponował bym zrobić z niego retro zestaw do gier, a w roli serwera postawić coś innego.
Zasugeruję się tą radą , zasilacz kupiony z takiej firmy bo wiem ze bede chcial go w koncu zmodernizowac , pobór prądu w spoczynku 50 wat , pamieci przetaktowane automatycznie , zmienie na bazowe taktowanie.
nic nie zmieniaj dobrze jest z tym ramem sam miałem w domu x lat ddr1 400mhz@ 650mhz i działały kupę lat w domowym komputerze