Aurox 11.1 --->problem dźwięk


(lysysz) #1

Zainstalowałem sobie Auroxa 11.1i wszystko jest dobrze tylko nie ma dźwięku.System nie może odnaleźć karty dźwiękowej.

Wkurza mnie to bo co to za system kiedy nie ma dźwięku.

Pomóżcie mi.


#2

Wróżki urlop mają.

Nie napisałeś nawet jaką masz kartę muzyczną i jakiego serwera dźwięku używasz.


EDIT

Poprawka błędu


(lysysz) #3

GForce 4 MXx 440 a jaki serwer dźwięku to nic nie wiem. Nawet nie wiem co to?


#4

Grr. Mój błąd. O kartę muzyczną chodziło.


(adam9870) #5

To jest karta graficzna, a nie dźwiękowa a Ty napisałeś, że masz problem z dźwiękiem.

Tu możesz zobaczyć, że to graficzna:

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=817


(lysysz) #6

Pal licho kartę graficzną.

Ja mamzintegrowaną kartę muzyczną VIA ale jaką to nie wiem.

Wiem że można to jakoś sprawdzić ale zapomniałem jak.


#7

No to masz problem.

No, można. Np. w instrukcji do płyty głównej.


(lysysz) #8

Ta karta to VT8233/A8235/8237 AC97 Audio Controller Moduł snd-via82xx


#9

Skoro wiesz jaki to moduł, to go załaduj i powinno działać.


(lysysz) #10

Jaki ty mądry jesteś,Ja nie wiem jak to zrobić i oczekuję że wy mi w tym pomożecie.


#11

modprobe nazwa_modułu (oczywiście jako root)


(lysysz) #12

LUDZIE! !!

Gdzie ja to mam wpisać?

Napiszcie raz a pożądnie.


(Centrumopowiastek) #13

Może na kartce?

Sądzę jednak, że wpisanie tego w konsoli będzie lepszym rozwiązaniem...


(lysysz) #14

Czy ktoś wie jak mi pomóć?

Gdzie wpisać modprobe snd-via82xx żeby był dźwięk, bo areh Się chyba obraził że jestem zielony w Linuxie.

Złączono Posta : 11.04.2006 (Wto) 17:48

cece Nie bądź taki do przodu...

Chciałbym aby ktoś mi pomógł ale widzę że chętnych do nabijania się jest wielu.

A przecież nie każdy może się znać na Linuxie.

Ja zainstalowałem poraz pierwszy więc chciałbym aby kto mi pomógł.


#15

Człowieku, w konsoli.

I nie obrażam się. Po prostu nie siedzę 24h/dobę na forum.


(lysysz) #16

jeszcze raz sie zapytam.

Robię PPM i jest opcja KONSOLE wciskam i wyskakuje mi te okno

wpisuję dalej modprobe snd-via82xx i co dalej ??


(Czarno to widzę...) #17

A skąd wiesz, że system nie może znaleźć karty dźwiękowej? Może jakiś komunikat byś podrzucił? No i jeszcze wynik polecenia

lsmod

(lysysz) #18

znaczy on wykrył tę kartę ale jak chcę zrobić test dźwięku to nic nie słychać.


#19

To po jaką cholerę wprowadzasz ludzi w błąd?

Może masz dźwięk wyciszony. Odpal w konsoli alsaconf i podgłośnij


(Czarno to widzę...) #20

To otwórz pierwszy lepszy mikser (kmix, alsamixer) i sprawdź, czy kanały nie są wyciszone.