Mam mały problem, gdy avast wykryje wirusa pojawia mi się takie okienko
Czy można jakoś ustawić by dla wszystkich skanowań jakie wykonuje plik zawsze był przenoszony do domyślnego folderu “moved” bez zmiany rozszerzenia, wiem że da się tak zrobić dla danego skanowania, ale dopiero gdy zostanie wykryty pierwszy wirus. Boli mnie to, że gdy avast znajdzie wirusa to skanowanie automatycznie się zatrzymuje, i dopiero gdy zastosujemy daną akcję do wszystkich podejrzanych plików mogę spokojnie odejść od blaszaka. Tak w skrócie to po prostu chciałbym włączyć skanowanie, odejść od PC i nie martwić się, że skanowanie zatrzyma się po kilku minutach. Jeśli wiecie coś na ten temat bardzo proszę o udzielenie mi pomocy. To jest jeden z wielu mankamentów Avasta drugim jest usuwanie windowsowskich plików…
Ponoć właśnie stare wersje avasta z linii 4.8 mają takie wady. Pewnego czasu miał on również b. poważny błąd definicji, który mógł takie coś wywoływać.
W pierwszej kolejności radziłbym odinstalować tego avasta i zainstalować wersję piątą.
Jak jednak widać masz problemy z infekcjami, więc wstaw obowiązkowe w tym dziale logi z OTL + GMER.
Ustawiasz go jak na tym obrazku oraz wklejasz w białe dolne okienko Custom Scans/Fixes tekst:
Klikasz Run Scan.
Przed uruchomieniem powyższych narzędzi odinstaluj (jeśli posiadasz) wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń instalowany przez nie sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe, to OK).