Avast - nie można usunąć, a tryb awaryjny nie działa


(Lothlorieen) #1

Witam,

nie działała mi aktualizacja bazy wirusów w Avaście, więc postanowiłam odinstalować ten program, poza tym, chciałam przerzucić się na inny. Niestety po próbie usunięcia w dodaj/usuń programy ikonka Avasta zniknęła z tej listy, natomiast ochrona dostępowa i wszystkie procesy związane z tym antywirusem pozostały i uruchamiają się wraz z systemem. Nie mogę zakończyć tych procesów, nie mogę usunąć wpisów w autostarcie ani plików z dysku - odmowa dostępu. W dodatku nie działa tryb awaryjny (obojętnie który, z obsługą sieci i bez, z wierszem polecenia - żaden). Po załadowaniu się plików pozostaje czarny ekran i migający w rogu kursor. Jedynym rozwiązaniem jest w tym momencie restart systemu, przy czym tryb normalny się uruchamia bez problemu.

Poszukałam w Google, ściągnęłam "kztechssuite" (na tym forum był link w temacie odnośnie niedziałającego trybu awaryjnego), "Unlocker" - nic nie dało. CCleaner też nie był w stanie pomóc - nic się nie dzieje, gdy chcę usunąć wpis z Avastem. W ogóle wszystko, co związane z tym antywirusem, jest nietykalne.

Z góry dziękuję za pomoc...


(Michaelp128) #2

Narzędzie do usuwania Avast! :arrow: http://avast.com/pol/avast-uninstall-utility.html


(Lothlorieen) #3

No tak, obyło się bez wchodzenia w tryb awaryjny, więc dziękuję :slight_smile:

Tryb ten natomiast w dalszym ciągu nie działa (chociaż sądziłam, że ma to jakiś związek z nieudaną deinstalacją avasta).


(Olixxx94) #4

jakiś komunikat?


(Lothlorieen) #5

Właśnie nie, opisałam powyżej sytuację - na dole napis polecający wciśnięcie 'esc' w celu anulowania ładowania pliku stpd.sys. Potem napis znika a ekran pozostaje czarny, z migającym kursorem w prawym górnym rogu. Nie dzieje się nic, jedynym rozwiązaniem jest reset. Oczywiście nie potrzebuję aktualnie trybu awaryjnego, ale coś jednak jest nie tak, skoro nie działa... No i jak się okazało, nie ma to związku z Avastem.


(Seba86mu) #6

Lothlorien , odinstaluj Avasta programem Revo Uninstaller (wybierz tryb "Zaawansowany" i usuń wszystkie pozostałości po Avaście, jakie Revo odnajdzie).


(Asterisk) #7

Jest jeszcze druga możliwość - powtórna instalacja Avasta i po restarcie

komputera jego deinstalacja, ale nie przez Dodaj/Usuń, lecz z użyciem


(Lothlorieen) #8

Ale Avasta już udało mi się usunąć, pozostał problem niedziałającego trybu awaryjnego... :confused:


(greh) #9

Cofnij system do stanu gdy TRYB AWARYJNY działał, używają polecenia przywracanie systemu.


(Leon$) #10

Pobierz System Repair Engineer

http://www.cybertrash.pl/images/tata/System%20Repair/System%20Repair%20Engineer.html

przeskanuj daj log

uruchom System Repair Engineer zakładka System Repair >> Advanced repair >> Repair Safe Mode

:slight_smile:


(Lothlorieen) #11

Chodzi o ten log? http://www.wklej.org./hash/c4f9a5f6eb/

Użyłam już raz tego narzędzia (Repair Safe Mode), bo na tym forum widziałam kiedyś podobny problem z trybem awaryjnym, ale niestety to mi nie pomogło.


(Kalin 6789) #12

Nic nie piszesz, jak długo czekałaś. Może za krótko? Kursor miga, ale po jakimś czasie może zobaczysz czarny pulpit z ikonami...


(sower_) #13

A ja proponuje spróbować ręcznie przywrócić tryb awaryjny - instrukcję jak to zrobić znajdziesz tu http://antywir.net/?page_id=221


(Leon$) #14

uruchom System Repair Engineer zakładka System Repair >> File Association >> zaznacz .SCR >> Repair

uruchom System Repair Engineer zakładka Boot Items >> Services >> Drivers >> odszukaj i usuń

uruchom System Repair Engineer zakładka System Repair >> Browser Add-ons >> odszukaj i usuń

:slight_smile: