Avast wykrył zagrożenie atakiem WannaCry

Przyjrzałem się jeszcze bliżej temu problemowi i zauważyłem coś co do czego pewności nie mam.
Okazało się, że jedna z usług w systemowych Usługach odpowiedzialnych między innymi za instalację aktualizacji czyli Instalator modułów systemu Windows jest wyłączona i nie wiem czy to jest prawidłowy stan w tym przypadku i nie jest przyczyną niedziałania Windows Update ?

Jedyna usługa naprawdę niebezpieczna, przez którą może wleźć wannacry, to usługa udostępniania w sieci plików i drukarek. Drugie, to masz we właściwościach sterownika karty internetowej:
03312

A ja wróciłem do Windows 7 dziś i nieco, że WU zaserwował mi łatki z sierpnia 2017, to pakiet net framework 4.7 xD Mam do was pytanie. Czy jak włączacie ostatnio W7 , to jest logo, potem u mnie na chwilę czarny ekran z myszką (kilka sekund), a następnie zapraszamy i pulpit ? Sorki za pytanie, ale nie wiem czy to tylko u mnie.

Ok tylko, że przypominam iż od jakiegoś czasu w tym wątku nie mówimy o jakimś wannacry czy innym ustrojstwie z rodzaju ransomware, a o tym że u mnie usługa Windows Update od blisko roku nie pobiera żadnych podkreślam żadnych nowych aktualizacji i to już samo przez się jest dziwne. Skoro podobno one jednak są.
To staramy się wyjaśnić wpierw, no skoro jakoby leży to gdzieś u źródła problemu, tak luki w zabezpieczeniach to zawsze była kwestia łatek od MS wydaje mi się.

I to o czym pisałem czyli usługa Instalator modułów systemu Windows jest z niewiadomych przyczyn zatrzymana, są tutaj jeszcze inne powiązane usługi i te są włączone.

BTW. A Udostępnianie plików … mam obecnie włączone.

Co do Windows Update jak poradniki Microsoftowe nie pomogły to spróbuj opcji drugiej / trzeciej:

U mnie tak samo a nawet TV informuje o braku sygnału w tym momencie na kablu PC/VGA.

A może ta instrukcja pomoże ? W niej są informacje, co potrzebne i co zrobić. Polecam najpierw przeczytać, przygotować odpowiednie rzeczy i spróbować wykonać.

"Dla systemów Windows 7, które po instalacji nie chcą się same aktualizować (nie znajdują aktualizacji).

Sposób :

1. Wyłączyć aktualizacje Windows
  2. Restart
  3. Wybrać wersję systemu x64 lub x86 i zainstalować Windows6.1-KB3020369, a następnie Windows6.1-KB3172605
  4. Restart
  5. Włączyć aktualizacje Windows

Po kilku chwilach aktualizacje powinny być już dostępne."

Czyli widzę, że nic nie skopałem sterownikami. Czyli jednak jakaś dziadowska poprawka od M$.

Spróbowałem tego resetu WU i teraz po wszystkim uruchomiłem ręczne wyszukiwanie tych aktualizacji.
I ten proces obecnie wciąż trwa, chciałbym tylko wiedzieć jak długo (gdyby to ktoś wiedział bardzo mile widziane) chociaż zważywszy na to przez jak długi czas jednak nie był aktualizowany to pewnie trochę a nawet trochę dłużej potrwa. :confused:

Jak ci nie znajdzie, to spróbuj tego co napisałem.

Już znalazł zarówno te ważne jak i opcjonalne, a więc szybko okazało się jednak. Bingo. :blush: No i teraz najważniejsze oby ostatecznie okazało się, że Avast przestanie już pokazywać ten komunikat o WannaCry. :thinking:

To jest bardzo różnie. Z mojego doświadczenia wiem, że czasem to jest kilka minut, czasem kilka godzin, a czasem nawet… cała doba.
Pamiętam jak kiedyś zastanawiałem się dlaczego aktualizacje nie chcą ruszyć, wychodząc z roboty zostawiłem włączony komputer, rano nadal szukał, ale miałem coś do zrobienia innego i go tak zostawiłem. I nagle około 14:00 zameldował, że znalazł coś koło 200 aktualizacji.

U mnie reset wu kiedyś nie zadziałał, to skorzystałem z tego co napisałem i momentalnie 200 kilka aktualizacji. xD

I zgodnie z przewidywaniami po zainstalowaniu najnowszych aktualizacji także i Avast nie pokazuje już tego komunikatu. :grinning:

Należą się wielkie dzięki wszystkim za wszelką pomoc. Bez was byłoby o wiele trudniej. :+1:

2 polubienia

Jeszcze chciałbym odświeżyć na koniec temat jeśli można, poradźcie mi mam nadzieję w jednej kwestii.

Bo pojawiła się jeszcze później w aktualizacjach opcjonalnych nowa wersja .NET Frameworka w wersji 4.7 w trybie offline. Pytanie czy w ogóle powinienem ją instalować i czy wystarczy pobrać tę wersję z WU czy też jeszcze należy pobrać o ile wiem istotną tu polską wersję językową i skąd ? Tym bardziej, że to wersja tzw. offline a więc w tym przypadku jakoby niedoskonała pod względem językowym dla danego kraju.

Poza tym są jeszcze inne opcjonalne, ale szczerze to pojęcia nie mam czy je instalować czy nie ? Zawsze mam z tym dylemat.:kissing_closed_eyes:

Instaluj. Net i pozostałe. Ale… Skype czy Silverlight są zbędne. Jak kiedyś zainstalowałeś jedną z tych, to odinstaluj te programy i zignoruj te dwie… Chyba, że używasz. Net Framework np “must have” w najnowszej wersji. Z WU net framework aktualny, języki też się instalują. :slight_smile: