Komputer wyłaczył się i nie odpala windowsa. Podłączając dysk do drugiej jednostki wyświetla wszystkie ale z trzech partycji dwie nie działają należycie. Jedna prosi o sformatowanie a druga nie odpowiada. Na tej gdzie był windows gdy sprawdzam w Dosie komendą c:\DIR by zobaczyć katalogi, wyskakuje komunikat “Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego sytemu plików. Sprawdź czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony” Na drugim zaś komunikat o treści “Wolumin w stacji E nie ma etykiety. Numer seryjny woluminu EOFC-6730”
Jak można naprawić ten dysk? Zależy mi by nie stracić danych.
Hmm… Nie jestem pewien, ale chyba został uszkodzony plik boot.ini jednak mniejsza z tym bo się na tym nie znam. Na odzyskanie danych masz jak dla mnie trzy sposoby:
ściągnąc linux LiveCD z obsługą partycji windowsowskich, wypalić na płytce, włączyć go i zrzucić potrzebne pliki na pamięć flash lub inny nośnik (np. Ubuntu 8.10)
wziąć dysk do kolegi i zrzucić te dane
jeśli partycje są uszkodzone to można użyć program do odzyskiwania danych, jednak do tego potrzeba windowsa i sporo miejsca na dysku