witam mam bardzo niestabilny transfer na dysku wdc wd1600js-22mhb0 raz jest 1.5 MB/s a raz 60 MB/s jak gram w CS:go to kwestie odtwarzają się po 10 razy i gra sie przez to tnie! ![]()
Moja płyta główna asus p5k-se z obsługą sata 2
witam mam bardzo niestabilny transfer na dysku wdc wd1600js-22mhb0 raz jest 1.5 MB/s a raz 60 MB/s jak gram w CS:go to kwestie odtwarzają się po 10 razy i gra sie przez to tnie! ![]()
Moja płyta główna asus p5k-se z obsługą sata 2
Przeskanuj powierzchnie w HD Tune Pro czy nie masz bad sektorów, możesz pokazać też screen zakładki Health.
nie ma ani jednego bad sektora a w zakładce Health status jest ok
Jeśli z dyskiem jest wszystko okej to może warto pomyśleć nad optymalizacją systemu czy defragmentacją dysku.
wszystko skanowałem i jest dobrze w zakładce healt jest status ok a w benchmarku gdy włączę mam 60 mb/s gdy coś klikne 1.5mb/s
dodam że dysk sie grzał ale teraz ma zamontowane chłodzenie i jest tak 30 stopni
Dysk systemowy zawsze będzie miał spadki transferu nawet do tych 1,5MB/s jeśli z niego korzystasz ty lub sam OS. Rozwiązanie to jak mówię optymalizacja systemu, wykasowanie zbędnych plików i solidny defrag np. o&o defrag lub wymiana dysku na nowy wydajniejszy model czy wręcz na SSD.
Dla dysku temp. 40-50 jest jeszcze dobra (chodzi o trwałość łożysk). W dobrze wentylowanej obudowie z reguły chłodzenie HDD jest zbędne.