Bardzo proszę o pomoc. Mam problem z kompem


(Cathlin) #1

Zacznę od tego, ze przy instalowaniu Windy XP, po uprzednim sformatowniu dysku, komputer zaczął mi się zwieszać lub restartować. Gdy po udanej instalacji WIN XP bez żadnych SP, bez zainstalowanych sterowników do karty sieciowej i sterowników magistrali zarządzania systemem, komputer jakoś działa, tylko że nie mogę uruchamiać większej ilości programów niż trzy, albo jak oglądam film, nie może być włączony żaden dodatkowy inny program (naewt wtedy czasem się zawiesza lub restartuje).

Oto kilka danych:

Pentium 4 3.0 MHz

Pamięć 256 MB 400MHz

GForce 5200 (grafika)

Płyta główna Gigabyte 8IPE1000

Używam programu SpeedFan, ale nie wiem czy jest coś nie tak. Oto co pokazuje:

Win9x:NO 64Bit:NO GiveIO:YES SpeedFan:YES

I/O properly initialized

Linked ISA BUS at $0290

Linked Intel 82801EB ICH5 SMBUS at $1400

Found nVidia GeForce FX 5200

Linked nVidiaI2C0 SMBUS at $3D403E3F

Linked nVidiaI2C1 SMBUS at $3D403637

Linked nVidiaI2C2 SMBUS at $3D405051

Scanning ISA BUS at $0290...

IT8712F/IT8705F found on ISA at $290

SuperIO Chip=IT8712F

Scanning Intel SMBus at $1400...

SMBus msg : SMB Error $4E : COLLISION (48)

SMBus msg : Failed reset at end $4E ($01)

Scanning I2CNVidia SMBus at $3D405051...

SMART Enabled for drive 0

Found SAMSUNG SP0802N (80,1GB)

End of detection

Error loading event -->

CfgVersion=01.0001

EventsVersion=01.0001

Loaded 0 events

Temp1:25C

Temp2:25C

Temp3:31C

Hd0:16C

Vcore1: 1,55V

Vcore2: 2,58V

+3.3V: 3,36V

+5V: 4,33V

+12V: 12,54V

-12V: -9,23V

-5V: 4,80V

+5V: 3,20V

Vbat: 4,08V

Prosze pomóżcie. Nie wiem co mam robić. Przed formatem nie miałam takich problemów. Żadnego Service Packa nie mogę zainstalować, bo mi komp się zaraz zrestartuje lub zwiesza.

Aha, jeszcze jedno mam dobrze zabezpieczony komp przed wszelkim netowym robactwem.

Liczę bardzo na waszą pomoc.


(Aficio32) #2

Dołóż jeszcze pamić min. 256 mb


(system) #3

Linia 5V+ i 12V jest bardzo zła(+5V prawie na umarciu) sprawdź napięcia miernikiem aby sie upewnić czy to prawda , sprawdź też pamieć Ram np memtestem, wszystko w kompie dokladnie podociskaj przeczyść, obejrzyj jak kondensatory na płycie głównej.


(squeet) #4

Jakiej marki jest to zasilacz?


(Cathlin) #5

Zasilacz CODEGEN 300W

Model 300X ATX 2.03 (P4)

Kondensatory są w porządku.


(fiesta) #6

Czyli faktycznie koło 250 W.

Zasiłka z dolnej półki. Zmień ją czym prędzej na markowy zasilacz.


(Cathlin) #7

Na zasilaczach się nie znam. Co polecacie?


(JNJN) #8

Dla tego procka polecam firmowy zasilacz min 400 W lub wyżej,coś będziesz unowocześniał to się przyda.

Poczytaj w tym dziale było kilka ciekawych propozycji zasilaczy.


(McDracullo) #9

Np. Fortron z Alegro.


(Cathlin) #10

Dzięki za podpowiedź :smiley: . Zmienię zasilacz. Zastanawiam się nad Taganem 420, ale trochę drogi jest. Zależy mi na dobrym, bezawaryjnym i cichym zasilaczu.


(David 93) #11

hehe Draculoo ty sobie w podpis ustaw polecam fortona z allegro 8)

zawsze i wszedzie :wink: FORTON rządzic bedzie :!: :!: :!:

heheh pozdro a tak serio tez polecam fortonka bo tanie a dobre :wink:


(Sam Fisher) #12

lol , ja również jestem za kupnem fortrona :stuck_out_tongue: tylko z allegro

np. taki 400 W

:arrow: http://www.allegro.pl/item105841714_for ... oclaw.html


(McDracullo) #13

Sory za OT

Twoja propozycja zostanie rozpatrzona w ciagu 14 dni roboczych :hahaha: