Bardzo wolno działający komp. - WIN7


(Ppowchowicz) #1

Witam,

 

mój problem polega na tym, że po włączeniu komp. wszystko działa poprawnie, ale w pewnym momencie komputer zaczyna strasznie wolno chodzić. Praca wyszukiwarki (Chrome) staje się bardzo bardzo wolna, wejście w różnego rodzaju programy może zająć strasznie dużo czasu. Zamykanie, restartowanie także twra strasznie długo.

 

Ostatnio komputer był czyszczony, pasta na procku jest świeża, także przegrzewanie chyba nie występuje. 


(falcon89) #2

Pobierz CrystalDiskInfo portable, wypakuj i uruchom, zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]), zrób zrzut ekranu (rozciągnij okno programu by było widać wszystkie parametry), umieść na http://postimage.org/ i podaj link na forum.

 

Lepiej sprawdzić i mieć pewność, na przykład za pomocą HWMonitor


(Ppowchowicz) #3

Skan z CDI:

http://postimg.org/image/e98evlccf/

 

Skan z HWMonitor

http://postimg.org/image/nwel2wx3v/

 

przeczyściłem kompa jeszcze CCleanerem i Avastem


(falcon89) #4

Temperatury w normie.

 

Jeśli chodzi o dysk to parametr C7 jest bardzo niepokojący, oznacza błędy w komunikacji między dyskiem a kontrolerem, zmień kabel SATA i port na płycie głównej, monitoruj Wartość Raw tego parametru (czy nie wzrasta).

Wysokie wartości tego parametru mogą wskazywać na uszkodzenie elektroniki dysku lub płyty głównej.

 

 

Czy dysk nazbyt nie hałasuje, np. przy uruchamianiu systemu lub podczas większego obciążenia?


(Ppowchowicz) #5

Zmieniłem kabel SATA, skan z CDI:

http://postimg.org/image/rj59f427x/

 

Jeśli chodzi o buczenie to nic takiego nie zaobserwowałem

 

Pozwoliłem sobie jeszcze na przeskanowanie OTLem

OTL:

http://wklej.org/id/1396860/

 

Extras:

http://wklej.org/id/1396861/

 

Mam w menadżerze zadań proces csrss.exe, wiem że jest on procesem systemowym i nie można go usunąć, ale zastanawiam sie czemu jest on bez nazwy użytkownika i nie ma opisu. Inne procesy systemowe mają.

W menadżerze widnieją 10 procesów, a w lewym dolnym rogu mam informacje, że działających procesów jest 39. One nie widnieją w oknie. Proszę o wytłumaczenie


(falcon89) #6

Niestety wartość parametru C7 drastycznie wzrasta (100790 -> 107884).

 

Logi systemowe to potwierdzają 

 

Niestety oznacza to problemy z płyta główną lub dyskiem.

 

Podaj model płyty głównej i model zasilacza.


(Ppowchowicz) #7

model płyty głównej:

ASUS M2N-E SLI 09/11/2007-NFORCE500-SLI-M2N-ESLI-00

model zasilacza:

iBOX KY-350ATX AC 115/230V, 50Hz/60Hz


(StarterX4) #8

Wyłącz zbędne programy w Autostarcie, aby to zrobić kliknij przycisk start i w wyszukiwarce wpisz msconfig i uruchom go, przejdź do zakładki Uruchamianie i to co zbędne wyłącz. Następnie wejdź do Usług, zaznacz “Ukryj wszystkie od MIcrosoftu…” i wyłącz wszystkie oprócz usług sterowników.


(Ppowchowicz) #9

oczywiście zostało to zrobione przeze mnie już wcześniej. Za dużo nie miałem czego ‘wyłączać’ bo jest to nowo postawiony system. Ale i tak dziwi mnie fakt, że w oknie menadżera mam tyle procesów jak na poniższym skanie, a w lewym dolnym rogu pokazuje, że jest ich 38

http://postimg.org/image/ufx91qmuz/


(falcon89) #10

W Menadżerze zadań kliknij w Pokaż procesy wszystkich użytkowników.


(Ppowchowicz) #11

a z dysk jakieś pomysły? czy mam czekać i sprawdzać wartość RAW parametru C7?