Benchmark.........i tym podobne


(Koks497) #1

witam ,

dziwi mnie jedna zecz apropo po wlozeniu nowej karty(R 9550) do komputera i zrobieniu benchmarka (3Dmark2001) wyszlo mi 8000 (z groszem) punktow .

A teraz gdy go robie to dostaje 6000 (z groszami ) o co chodzi jakby ?

dodam ,ze sterowniki mam zainstalowane najnowsze . A moze jest to wina sterow ? jak tak to jakie byscie polecali do mojej karty najbardziej ? (tylko nie omega....aczkolwiek slyszalem ,ze na nich najlepiej sie kreci karte...jak uwazacie ? i jesli wasza opinia na ich temat jest pozytywna to dajcie lina do najnowszej wersji) .


I tu moze nie w temacie ale gra Halo po wlozeniu dysku tak jak nalezy niechce sie uruchomic :frowning: (gra oczywiscie org.)

A wyskakuje jakis blad z directX 9.0c ............

(napisalem to tutaj z tego wzgledu ,ze to ma cos wspulnego z karta....bo wyskakuje blad karty (w postaci cyfer) .

poradzcie cos !!

pozdrawiam . :smiley: :smiley: :smiley:


(JNJN) #2

Do ATI używaj najnowszych catalystów,no chyba że są problemy to dobieraj ster metodą prób i błędów.

Różne wersje sterów mają włączone domyślnie różne funkcje w sterze i dlatego może być różny wynik benchmarku.

Dlatego w czasie testów na sterach należy zachować jednakowe ustawienia w sterach wszystkich funkcji - wtedy testy będą w miarę miarodajne.

Rzuć okiem na strony.

http://www.tweak.pl/

http://www.overclockers.pl/

http://www.overclockers.pl/txt.php?id=m ... adeon_9550


(system) #3

punkty w 3dmarku zaleza takze od reszty kompa (procka ramow, szybkosci dysku)

a druga sprawa to spradz czy nie masz czasem jakiejs okrojonej wersji tej karty (jaka masz szyne pamieci)


(Zbych ) #4

Zainstaluj DX9c jak jest zainstalowany to jeszcze raz instal , jak posiadałeś przed tym radkiem nvidie to trzeba będzie przeinstalować pare programów aby poprawnie dziłały z nową kartą , wiem to z własnego doświadczenia gdyż kilka dni temu wymieniłem nvidie na radeona i pare programów musiałem reinstalować aby poprawnie działały.


(Proph3t) #5

Najpierw go usuń tymprogramem.

Dokładnie miałem tak samo 8)


(Koks497) #6

no tak ale pamieci ani niczego nieruszalem......to z kad taki spadek wydajnosci .... .

moja karta to radeon 9550 256 MB (DDR) 128 bit .

Ta wersja niejest okrojona :slight_smile:

Nie :slight_smile: wczesniej mialem tez radeon a dokladniej radeon 9200 SE :frowning:

Przeinstalowalem gre juz pare razy .


JN a jest mozliwosc odblokowania tych funkcji o ktorych piszesz ?


Wymienilem juz sterowniki (na 5.5 a mialem 5.6) i odziwo uzyskuje w 3Dmark2001 10160 pkt. wiec jest to zadziwiajacy wynik (oczywiscie podkrecilem ja do 325 GPU (czyli radeon 9600 i chodzi bez artefaktow 8) )

ale problem pozostaje z directX niepomaga ....


(JNJN) #7

Tylko w opcjach sterownika, najczęściej sekcje OpenGL,Direct3D.

Podałem Ci linki poczytaj dużo o tym.

I to.

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=imper ... &strona=12

http://www.overclockers.pl/txt.php?id=s ... nes&str=11

http://www.frazpc.pl/artykuly/299/Optym ... on/czesc/2

Pamiętaj że to sterowniki uniwersalne i najnowsze są optymalizowane pod najnowsze karty grafiki ATI.

Co to za błąd w directX podaj.


(Koks497) #8

wlasnie w wersji 5.6 wydaje mi sie jak bym juz automatycznie mial wlaczony anty-alising (czy jak to sie tam pisze)a w opcjach bylo wlaczone standart i byc moze dlatego taki spadek.....a dodam jeszcze do tego ,ze mialem zainstalowany control center a on tez potrafi niezle zrzerac pamiec ..... .

zainstaluje jeszcze raz gre i wtedy napisze :)(czyt.dzisiaj sie odezwe :))


ok juz mam screen :

dblad6ms.th.jpg

sory za nieschludnosc ale niemam czasu sie wiecej postarac . :lol:


(Proph3t) #9

Jak widać na tym screenie coś jest z Directem :-o


(JNJN) #10

Mnie to bardziej wygląda na sterownik grafiki.

Albo masz bałagan w systemie z pozostałościami po sterach -wyczyść,albo kombinuj ze sterami - metoda prób i błędów.

Nadpisz directX.

Z uruchom komenda dxdiag i zrób testy czy wszystko gra.

Może warto wgrać świeży system.


(Koks497) #11

bardzo mi pomogles.......

czy jest jakis program ktory przeczysci mi caly system po sterach ?

bo w rejestrze to moge usunac cos potrzebnego i wtedy bedzie ..... .

(w tym bledzie jest napisane ,ze byc moze przyspieszanie sprzetowe jest wylaczone a patrze to jest wlaczone ..... )


Jak mam nadpisac po prostu od nowa zainstalowac ?(wlaczyc instalator ?)


(Proph3t) #12

Odinstaluj sterownik i directX , przeczyść rejestr np. jv16 power tools on na pewno nie usunie niczego potrzebnego, zainstaluj ponownie stery i directa. Napisz czy coś się zmieniło


(Koks497) #13

Jak ? niepotrafie :oops: :oops:


(Proph3t) #14

usuń tymprogramem


(JNJN) #15

Nie polecam usuwania directa,no chyba że chcesz świeży system.

Weź go nadpisz jak da radę.

Tu masz do sterów grafiki.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Nieraz komunikaty wprowadzają w błąd,więc różne bywa.

Gra oryginał.

Jak to na tej jednej grze to możliwe że coś z nią lub płytą,błąd pliku inny.


(Koks497) #16

A nic sie niestanie ?


(JNJN) #17

Nie


(Koks497) #18

Niestety ,niemoge nadpisac :frowning:


(JNJN) #19

Poczytaj co wcześniej napisałem o grze,może tu problem, a nie komp.


(Koks497) #20

aha a jesli chodzi o testy to jak sie wlaczyl test DX9 to program sie wylaczyl ....(i piekne okienko z pytaniem: czy chcesz przeslac ta informacje do microsoftu ?)NIE!! hehe