BIOS GA-P35-DS4 rev.1.0 Problem z ramem. Kingmax 1066MHz

Witam,

Jest to moze glupie pytanie nawet moze bardzo:D BIOS Czy musze sciagnac oba bios-y i po kolei wgrac?? Oraz 2 pytanie jak sie to wgrywa, jestem totalnym noobem do tego z niska najamoscia jezyka obcego :confused: Jakby ktos byl tak mily, zeby mi to napisac lapatologicznie bylbym niezwykle wdzieczny. Musze uaktualnic biosa, gdyz chce uzyska 1066MHz z kosci kingmaxa, ktorych obecnie moj bios nie chce ustawic (te pamiatki sa na 1066 tyle, ze producent ustawia je na 800 standardow, zeby Ci z slabszymi kompami mogli z nich korzystac i po co to takim noobom jak ja :smiley: :smiley: ) Na marginesie mial ktos moze tez taki problem z ramem na tym modelu plyty i udalo mu sie cos na to zaradzic 8)

Pozdrawiam

Angelo

Wystarczy, że ściągniesz najnowszą wersję. Wgrać możesz z poziomu Windy ale ja zrobiłem to po staropolsku.

  1. Tworzysz dyskietkę systemową

  2. Na drugą dyskietkę zgrywasz pliki zassane ze strony GA (rozpakuj - powinny być 3 pliki).

  3. Dyskietka systemowa w stację i restart kompa

  4. Jak się wszystko załaduje, to będzie Ci mrugać biały podkreślnik po lewej stronie ekranu (na dole)

  5. Wyjmujesz dyskietkę systemową i wkładasz drugą (z plikami biosu)

  6. wpisujesz autoexec.bat i enter

  7. Musisz przeskoczyć na opcję Load (czy coś takiego) i enter,

  8. Módl się coby prądu nie brakło…

  9. A jak skończy to restart (tylko wyjmij dyskietkę)

Ps.: Pisałem z pamięci… jakieś 2 tyg temu sam uploadowałem BIOS też w płycie Gigabyta.

Pozdr

Grande

A moglbys wytlumaczyc to na plytach powiedzmy bo stacji dyskietek sie juz pozbylem:D Nawet nie wiem czy mozliwosc podpiecia jest :smiley:

Do płytki ze sterownikami do płyty głównej jest dołączony program @Bios. wystarczy pobrać plik biosu ze strony producenta, uruchomić program @Bios i przenieść plik biosu do tego programu i on zrobi całą procedurę za nas :slight_smile:

Zgadza się… ale u mnie to nie zatrybiło. :frowning: Więc zrobiłem tradycyjnie. :wink:

Boś źle robił :slight_smile: Gigabyte nawet pisało, że to narzędzie specjalne do ułątwienia instalacji biosu nowego :slight_smile:

Oki wielki dzieki za pomoc. Udalo sie zaaktualizowac teraz zobacze czy uda sie pamieci na nowym biosie podkrecic.

Nie rób ze mnie lamy. :wink: Robiłem jak należy. Save-owanie w ogóle się nie powiodło a jak bios się ładował to przed końcem zwiecha. A jak raz załadował się do końca i zrestartowałem to i tak miałem starą wersję.

Dalej nie chciało mi się kombinować… :wink:

Kurna jednak to nic nie pomoglo dalej ram sie nie chce uruchomic na 1066:/ Ponowie pytanie moze ktos mial ten model plyty glownej ten ram i udalo mu sie uzyskac 1066Mhz. ?? Jak tak to prosze o inf. jak i na jakich ustawieniach tego dokonal.

Albo mi się zdaje albo ta płyta obsługuje tak jak moja 800…i poprostu producent nie przewiduje w nowych biosach ustawienia 1066.

Angelo_7

Proszę używać polskich znaków, opcja zmień i popraw posty.JNJN

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif

Do moderatora: Sry nie wiedziałem nic o polskich znakach. Przyzwyczajenie z innych stron. Od teraz będę starał się ich używać ale postów mi już za pozwoleniem zmieniać nie będę:D

Pozdrawiam

Angelo

Złączono Posta : 29.08.2007 (Sro) 23:48

Zdaje Ci sie ona w standardzie obsluguje ram 1066Mhz. 8)

Ps. Tylko moja cos niee :lol:

Złączono Posta : 04.09.2007 (Wto) 17:52

Czy nikt nie zna odpowiedzi na mój problem??:>

a domyślnie płyta główna nie widzi ddr 1066 ?? poszukaj opcji w biosie która odpowiada za ustawienie pracy pamięci (ustaw na auto lub jeżeli jest wybór to ddr1066).

Tak jak pisałem ram jest standardową ustawiony na 800MHz nie wiem czemu… Ale wiem, że tak jest to nie jest ewenement na skale światową. 8)

Jeszcze dodam,że próbowałem ustawien :

SPD 4.0+

DDR2 OverVoltage Control na +0.2V

Timming 5-6-5-16

oraz

SPD 3.33

DDR2 OverVoltage Control na +0.2V

Timming 4-4-4-12

I za każdym razem komp się nie uruchamiał ponownie, po samoistnym resecie mobo zmieniał się jedynie SPD. Bios juz uaktualniałem

w BIOSIE ustaw ręcznie na ddr1066 być może trzeba ustawić timingi ręcznie…

Napisałem strone wcześniej jakich ustawień próbowałęm i jakie były objawy

komputer ci odpala na ddr 800 ?? zainstaluj program cpu-z i wklej zawartość zakładki SPD.

jeżeli masz ddr 1066, oraz płytkę która obsługuje owe pamięci to musi działać :-).

Proszę bardzo:

Fota z everestu

Po module sprwdziłem czy to 1066MHz

A tu CPU-Z

Jak jeszcze mam coś zapodać to pisz:D

Złączono Posta : 04.09.2007 (Wto) 18:16

Ps. Do tej pory też tak myślałem, że jak się to zgadza to powinno działać:D

przecież masz pamięci ddr6400 czyli to są 800tki… a nie pc2-8600… wiec możesz co najwyżej próbować je wykręcić …

trzeba było brać te pamięci

http://allegro.pl/item230329677_najszyb … _data.html

lub OCZ 1066, Goodram pro 1066 itp.