Bios


(adi2052) #1

Witam. Mam taki problem, że już od trzech dni system przy uruchomieniu każe mi nacisnąć klawisz f1 co mam robić?? Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ 2.00 GHz.


(Manyek) #2

Wróżką to ja nie jestem, ale najprawdopodobniej system domaga się przywrócenia fabrycznych ustawień BIOS'u.


(Tabcin) #3

A ja obstawiam konającą bateryjkę. Pewnie masz komunikat w stylu cmos chcecksum error, albo coś takiego.


(adi2052) #4

Już wymieniłem baterię i nic. A jak przywrócić ustawienia fabryczne BIOS'u?


(Manyek) #5

Na początek zorientuj się, jakiego producenta masz BIOS, skorzystaj też z tej pomocy.


(adi2052) #6

To jest BIOS producenta ITE.


(system) #7

Zatrzymać start komputera na BIOSie. Przejść do zakładki Exit, tam znaleźć pozycję pod nazwą "Load Optymized/Setup Defaults" lub podobnie > kliknąć Enter , potwierdzić zmianę (chyba F10) i restart komputera.

Może też tak być, że pozycja "Load Optymized..." jest już w głównym oknie BIOSu. Wówczas zrób też tak samo, jak piszę wyżej.


(Veers) #8

.... a jak nie pomoże, wymienić baterię podtrzymującą zawartość CMOS.


(Agatonster) #9

adi2052 ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Kwalimir) #10

Zanim temat poleci do kosza poszukaj sobie w biosie i wyłącz opcje "Halt on All Errors"

Tylko dobrze by było najpierw sprawdzić jaki Ci błąd bios zgłasza, bo jeżeli jest F1 to komunikat co błąd powoduje powinien być.