Błąd 8x700800057 przy instalacji windows 7


(przeeemek) #1

Laptop samsung np300v5a, wymieniłem dysk twardy bo stary tylko wydawał dziwne dźwięki podczas uruchamiania a komputer wieszał się na początkowym logo samsung.

 

Po włożeniu dysku z innego laptopa wszystko śmigało, więc kupiłem nowy dysk.

 

Z nowym dyskiem nie mogę zainstalować windowsa, gdyż wyskakuje błąd 8x700800057. Błąd wyskakuje po wybraniu dysku, utworzeniu partycji - przy próbie sformatowania nowej partycji.

 

"Nie można sformatować wybranej partycji" [błąd: 0x80070057].

 

Dysk jest nowy. Nie wiem o co chodzi,


(Burzystan) #2

poczytaj tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2739379.html

 

https://support.microsoft.com/kb/2476568


(przeeemek) #3

Jeśli chodzi o support z drugiego linku to usuwałem partycje i nic to nie dało. Jeśli chodzi o pierwszy link to w biosie mam ustawione na AHCI, dysk jest nowy. Nie wiem co jeszcze. Może to będzie jakaś pierdoła ale nie mogę tego ugryżć.


(Azi) #4

Źle podałeś numer błędu!


(przeeemek) #5

Masz racje. Wszystko dlatego, ze w międzyczasie szukałem na necie rozwiązania problemu. Zaraz zerknę bo sam już nie wiem jaki to nr.

Nie wiem dlaczego ale na początku jak dochodziło do wyboru partycji to usuwanie, tworzenie szlo szybko. A teraz kliknąłem “nowy” i kreci się tylko kursor.

W końcu udało mi się bujnąć instalkę (dysk sformatowałem w drugim laptopie). Ale rozpakowywanie plików szlo bardzo długo. Az wyskoczył błąd plików. Nie wiem w czym jest problem. Czy z obsługą usb 3.0 (instalka) czy może z konektorem od dysku twardego. Co może powodować takie “spowolnienie” dysku?


(Dimatheus) #6

przeeemek , na forum używamy polskich liter diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) - wyedytować swój post. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(przeeemek) #7

Rozumię i akceptuję zasadę używania polskich znaków. Jednak pisząc z telefonu nie mam takiej możliwości. Mój telefon ma problemy z polskimi znakami.

Wracając do tematu. Okazało się, że laptop ma problemy z dyskiem WD. Po włożeniu innego używanego dysku laptop śmiga bez problemu.

Pierwszy raz spotkałem się z przypadkiem, że nowy dysk nie pracuje jak należy.


(Dimatheus) #8

Hej,

A może po prostu dysk jest uszkodzony? Masz możliwość podłączyć go do innego komputera i na screenie pokazać wyniki analizy S.M.A.R.T dysku przy pomocy programu - na przykład - CrystalDiskInfo.

Pozdrawiam.

Dimatheus


(kamilooo_34) #9

 

Tak czasem bywa, że nawet nowy dysk nadaje się do kosza, jeśli masz możliość to zareklamuj go oczywiiście wcześniej testuj tak jak pisze poprzednik .


(przeeemek) #10

Później podłączę dysk do innego kompa i puszczę test. Też jestem ciekawy dlaczego takie cyrki były. Nie mówiąc o tym, że pół nocy przez to zarwałem.


(mrFreeze) #11

Może masz uszkodzoną płytę/źle przygotowany pen? Spróbuj zbootować GParted wywalić pod nim wszystkie partycje i wtedy spróbować jeszcze raz zainstalować Windowsa. Zobacz czy dysk dobrze wszedł czy do końca dopchnięty czy nie ma żadnych syfów na łączu.

http://freefr.dl.sourceforge.net/project/gparted/gparted-live-stable/0.20.0-2/gparted-live-0.20.0-2-i486.iso


(przeeemek) #12

Chyba jest dobrze, Przynajmniej program pokazuje, że jest ok.

 

6d9c0f5d47e35a72m.png


(mrFreeze) #13

Wszystko OK. spróbuj jak napisałem powyżej.


(Dimatheus) #14

Hej,

No nie do końca wszystko ok - parametr C7, czyli ilość błędów CRC (komunikacji dysk <-> kontroler płyty głównej). Może to świadczyć albo o uszkodzeniu kontrolera na płycie głównej, albo o innej przeszkodzie w komunikacji - na przykład nie wszystkie złącza przy zbyt lekkim podłączeniu dysku mogą łapać styk i pojawiają się błędy. Sprawdzaj uważnie wielkość tego parametru - nie powinna się ona zwiększać, ma pozostać 64.

Pozdrawiam,

Dimatheus