Błąd BOOTMGR w Widows XP! pomocy

A, rozumiem. Więc już wcześniej zbootowałam i gdy wkładam płytę z Linuxem do napędu wyskakuje i tak “Błąd ładowania systemu operacyjnego”

Jak nagrałeś płytę?

Włóż płytę do komputera, wejdź w mój komputer i sprawdź co masz na płycie.

Wcale nie zbootowałaś płyty z Ubuntu.

Należy w BIOS-ie ustawić BOOT CD/DVD i po uprzednim umieszczeniu płyty w napędzie zrestartować komputer.

A tej porady nie rozumiem:

To Ubuntu jest na płycie.

Jakimś programem gdzie była opcja “wypal obraz .iso na plycie”

Ustawiałam już w biosie by czytnik DVD i CD był na pierwszym miejscu.

To po problemie, Ubuntu powinno się uruchomić z płyty.

Właśnie w tym problem, że się nie uruchamia. Pojawia się komunikat “błąd ładowania systemu operacyjnego”

Wykorzystaj ten:http://www.linuxportal.pl/linux/slax-live-cd

Pobierz obraz slaxa i wypal płytę tym programem:http://www.dobreprogramy.pl/PowerISO,Program,Windows,13054.html

Może podsumujmy:

Proponuję ściągnąć coś innego niż ubuntu “Przyjazny Puchacz”. Ściągnij tą dystrybucję Parted Magic. Po ściągnięciu masz jeden plik z rozszerzeniem *.iso. Ściągnij darmowy program CDBurnerXP i na jakimś sprawnym kompie nagraj ten plik iso wybierając w głównym oknie programu CDBurnerXP opcję - Nagraj obraz ISO. Jeżeli już ustawiłaś w BIOS uruchamianie w pierwszej kolejności z napędu CD/DVD to system nagrany na płytę powinien wystartować sam. Jeżeli nadal nic się nie dzieje to podczas uruchamiania komputera spróbuj wypatrzeć - tam powinno być gdzieś napisane jaki klawisz funkcyjny uruchamia tzw. Boot Menu (F2, F11, F12 lub jeszcze coś innego) i naciśnij go w tym momencie. Powinna ci się ukazać lista z czego chcesz uruchomić system i tam kursorami wybierasz napęd CD/DVD. Powinno tu ruszyć. Jeżeli dalej nic ci nie wystartuje z płyty to znaczy, że źle nagrywasz płytę.

Przyjmijmy wersję, że wystartuje. Uruchomi ci się system linuxa z programem GParted na pokładzie. Uruchomisz go ikonką na pulpicie nazwaną “Partition Editor”. Po uruchomieniu sprawdź, przy którym dysku lub partycji masz po prawo napisane słowo “boot”. Większość kompów, które robiłem z podobnymi objawami, jakimś cudem miało przestawione na dysku bootowanie z innej partycji niż systemowa. Więc jeżeli nie będzie słowa “boot” przy partycji, na której masz system należy to zmienić. Robimy to poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na dysku systemowym i wybieramy opcje “Manage Flags”. W okienku, które wyskoczy należy następnie zaznaczyć kwadracik przy słowie “boot”. Po zamknięciu okienka system zaktualizuje sobie flagę dysku i po kilku sekundach możesz próbować uruchomić windowsa. Jeżeli jednak nie przyniosło to efektu lub miałaś dobrze ustawioną partycję systemową na “boot”, pozostaje ci przegrać (najprościej za pomocą pendriva) pliki ze sprawnego komputera, których domaga sie uszkodzony windows podczas uruchamiania (czyli teraz u ciebie ntldr i boot.ini). Możesz wykorzystać do tego celu tego samego linuxa, uruchamiając menadżera plików np. ikonką “My Documents” na pulpicie i po podłączeniu pendriva z potrzebnymi plikami wejść na partycję systemową i wgrać żądane pliki.

Proszę, napisz o efektach. Może będzie potrzebna dalsza pomoc to pytaj.

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc !

I przepraszam za ewentualne problemy :slight_smile:

Już komputer jest sprawny. Jednak okazało się, że było to coś całkiem innego…

A dokładniej pojawiło się spięcie w komputerze, które zresetowało płytę główną i bios ustawił jeden z dysków zewnętrznych jako dysk systemowy C:, a jako, że nie było na nim nagranego windowsa, ani żadnego innego systemu operacyjnego, więc komputer upominał się pliki rozruchowe systemu Windows XP.

Więc miałem rację :smiley: Zacytuję to co napisałem powyżej:

Spotałem się z tym objawem już kilkukrotnie i dlatego twój przypadek wydał mi się podobny. No ale dobrze, że dałaś radę.

Pozdrawiam.