Bład CMOS przy uruchamianiu komputera


(Marwan89) #1

Witam!

Przy uruchamianiu komputera pojawia sie taki komunikat

CMOS checksun error-defaults loaded

Czytałem tutaj rózne informacje na temat tego błedu, ale nie znalazłem zadnej konkretnej odpowiedzi.

  1. Wymiana bateri: własnie dałem nowa i problem ciagle sie pojawia,

  2. nie ma styku: styk jest wszystko dobrze sprawdzone.

  3. resetowanie zworkami: Nie bardzo wiem o co tutaj chodzi... :roll:

  4. zwarcie z obudowa: sprawdzałem miernikiem nigdzie prad nie płynie.

Dodam tylko ze, problem pojawia sie przy pierwszym uruchomieniu komputera. gdy wejdzie sie do biosu od razu wszystko idzie normalnie. Czy moze to byc wina Biosu?

Prosze o was bardzo o pomoc w naprawie tego problemu.


(SilberPunkt) #2

Jeśli założyłeś nową bateryjkę podtrzymującą pamięć BIOSu to popracuj trochę na tym komputerku - jeśli bateryjka była rozładowana to powinna się po kilku godzinach naładować i podtrzymywać pamięć BIOSu. Oczywiście musisz zapisać ustawienia BIOSu najlepiej ładując ustawienia domyślne. Jeśli to nic nie zmieni i dociśnięcie kości BIOSu nic nie zmieniło (w przypadku BIOSu na podstawce - wlutowanego nie dociśniesz) to najprawdopodobniej padł BIOS w tym kompie. Clear CMOS nie ma tu według mnie znaczenia.

:roll:


(Cosik Ktosik) #3

Spróbuj wgrać jeszcze raz ten sam BIOS lub nowszy. Resetowaniu CMOS, wszystko znajdziesz w instrukcji do płyty głównej. Poszukaj informacji na temat Clear CMOS. Polega to na przełożeniu zworki i połączeniu dwóch pinów (takich drucików na płycie). Można to jeszcze inaczej wykonać, a mianowicie wyciągnąć baterię na pół godziny. Z drugiej strony ty ją wymieniałeś, więc już CMOS pewnie zresetowałeś.


(Karmazyn65) #4

Bateryjki litowe stosowane w obecnie w płytach głównych nie są ładowane podczas pracy komputera.

Gdyby tak było, to by eksplodowały.

Uważam, że jednak nowa bateryjka jest kiepska.

Załóż jesze raz zupełnie nową bateryjkę lepszej marki, np.: Kodak, Duracel, Maxell, absolutne minimum, to GP.


(Marwan89) #5

A wiec:

Przez trzy godziny komputer byl na chodzie i efektow brak.

Bateryjke juz dwa razy wymieniałem, nawet dałem z innego kompa i takze nie dziala.

Wydaje mi sie ze moze to byc cos z Biosem…


(Karmazyn65) #6

Może coś być z kondensatorami na płycie głównej i rozładowują bateryjkę.