Mój problem jest następujący: dzisiaj kupiłem nową nagrywarkę DVD LITE-ON LH-20A1S i płyty potrafi odczytywać jednak podczas zapisu obojętnie jakiej płyty czy to CD-R, CD-RW czy też DVD-RW wystęuję komunikat: “Zapis z prędkością … nie powiódł się!”
Co może być przyczyną? Czy nagrywarkę powinienem wymienić? Dodam, że używam Nero 6. Jeszcze jedna sprawa jest zastanawiająca, że napęd ten pojawia się na pasku w bezpiecznym usuwaniu sprzętu. Do tej pory używałem nagrywarki CD i taki komunikat się nie pojawiał.
Ja tak kiedyś miałem też tylko że jeszcze z Teac’iem.
Nie nagrywało bo nie było sterowników. Moje pytanie nie jest przypadkowe bo gdybyś miał nero dołączone do nagrywarki to zazwyczaj (przynajmniej w asusie tak jest) masz od razu na płcie nero sterowniki do nagrywarki które instalujesz.
Podsumowując na Twoim miejscu sprawdziłbym sterowniki do nagrywarki w pierwszym rzędzie. Jeśli masz kreator bezpiecznego usuwania sprzętu to pewnie nie wykrywa sterów albo jest źle podłaczona.
Dostałem Nero do nagrywarki CD, do obecnej nie posiadam, ale zaraz sprawdzę co tam się znajduje. A jeśli chodzi o niepoprawne podłączenie to na czym mogłoby ono polegać?
Sprawdziłem również płytę Nero w poszukiwaniu sterowników. W opcji aktualizuj sterownik nie wykrył nowych sterowników, czyli wszystko pozostało bez zmian.
Zainstalowałem za pomocą install.bat z parametrem xp32 jednak, gdy sprawdzam w Nero InfoTool to w zakładce ASPI wyświetla się komunikat: “ASPI installation is corrupted”. Podczas instalacji zostały wykonane 3 kroki. Może powinienem zainstalować troche wcześniejszą wersję ASPI?
Gdy używam narzędzia aspichk.exe to przy WOWPOST.EXE oraz WINASPI.DLL wyświetla się informacja: “Not installed”
Zainstalowałem poprawnie ASPI i teraz w Nero InfoTool w zakładce ASPI wyświetlane są informacje dokładnie takie jak na Twoim screen’ie. Jednak podczas nagrywania pokazuje się ten sam komunikat: “Zapis z prędkością 4x nie powiódł się” Przed tym komunikatem pojawia się również: “Błędne pole polecenia!”. Czy jest jeszcze jakiś powód, który może powodować te błędy? W dalszym ciągu nie mogę nagrywać płyt CD oraz DVD.
killer_rs4 - piszesz, że używasz programu Nero dołączonego do poprzedniej nagrywarki. Jeśli nowa nagrywarka jest innego producenta niż stara - w przypadku posiadania licencji OEM - po prostu łamiesz jej postanowienia. Spróbuj do nagrania płytki użyć darmowej aplikacji np. DeepBurner. Jeśli to rozwiąże problem, powinieneś (w celu używania Nero) zakupić nową licencję.