Błąd przy aktualizacji pakietów w Arch'u na VMWare


(Lost World) #1

Postawiłem na VMWare Archa w Najnowszej wersji z pakietami na płytce

No ale mam problem, i za bardzo nie wiem co dalej

62239e13904a3cc3m.jpg


(system) #2
cat /etc/pacman.d/mirrorlist

(Lost World) #3

Ale to co ja mam dodać czy co?:smiley: Bo kurcze linuks tak nie za bardzo a ubuntu to za dużo klikania:)


(roobal) #4

Masz wpisać polecenie, które podał womperm i wkleić jego wynik tutaj, polecenie to wyświetla zawartość pliku /etc/pacman.d/mirrolist.

Pozdrawiam!


(system) #5

Wpisz to jako polecenie w terminalu i skopuj wynik :smiley:

Aż dziwie się nie postawiłeś Arcziego choć możliwe że stawiałeś przez instalator GUI.

UPDATE:

Roobal jak zwykle odpowiedź ekspresowa.


(Lost World) #6

cb746d45dd8f10fem.jpg


(system) #7

Hmm, możesz skopiować ten wynik na wklej.to?


(roobal) #8

Możesz odkomentować, któryś z mirrorów ale proponuję wykonać najlepiej ranking mirrorów, aby ustawił sobie kolejność - najszybsze na wyższym miejscu.

Pozdrawiam!


(system) #9

Kiedyś się w te "rankingi" bawiłem, nie zawsze znajdzie najszybszy a i często taki mirror pada.


(roobal) #10

No to można albo odkomentować odpowiednie albo zajrzeć na Wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/Mirrors

Pozdrawiam!


(system) #11

No cóż mam już Arcza jakiś czas i szukałem najszybszych serwerów, też na ich wiki i bez zamieżonego skutku... Aż coś mnie wzieło na zobaczenie i potestowanie serwerów zagraniczych, oczywiście są szybsze od polskich.


(roobal) #12

Ja już to dawno zauważyłem, w Holandii korzystam czy to pod Ubuntu czy pod FreeBSD z holenderskich serwerów, gdy bywam w Polsce na laptopie mojej Mamy zauważyłem właśnie, że repozytoria w Ubuntu (polskie serwery) mają niższy transfer niż u mnie :slight_smile: Ale z tego co używałem Archa, to oficjalne serwery są strasznie wolne, a przynajmniej były - transfer ok. 50 kb/s, czasami ledwo 100kb/s przy 4Mbitowym łączu, gdy zrobiłem ranking, transfery od razu podskoczyły do około 500 kb/s w zależności od obciążenia łącza i serwerów :slight_smile:

Pozdrawiam!


(Lost World) #13

129ad5bbea71a54dm.jpg

Error znowu wyskakuje , kurde...


(roobal) #14

Odkomentowałeś, tzn. usunąłeś kratkę # przy adresie serwera?

Pozdrawiam!


(system) #15

Dodaj ten wpis

Server = http://mir.archlinux.fr/$repo/os/i686

(Lost World) #16

No właśnie , już to zrobiłem:) działa , działa.

Dzięki dzięki wielkie Panowie.