Błędny odczyt ramów, niska rozdzielczość ekranu, brak boot


(Piecia110) #1

Witam od niedawna kuzyn posiada kompa nie jest on nowy, ale był sprawny. Po 2 tygodniach zaczął dziwnie sie zachowywać, kiedy kuzyn chciał go włączyć usłyszał kilka pisków i komp zamarł: / zadzwonił do nie pierwsze, co przyszło mi do głowy RAM, ale kiedy do niego przyszedłem komp odpalił normalnie wszedłem w Moj komputer i wyskoczył blu skren : / wiec zresetowałem ciałem odpalić go w trybie awaryjnym, zaczął ładować w pewnej chwili wyskakuje mi ze brakuje mu pci.sys[b/>wiec wrzucam płytę, z xp do napędu botuje i komp staje w miejscu zero odzewu: / przy kilku próbach zauważyłem ze ładowanie ram jednak świruje raz ładowało 128 raz 256 a nieraz 64 mb wiec odkręciłem pokrywę i wyjelem kości zostawiłem jedna włanczam kompa piszczy: / niby ram walnięty wiec wyciągam i wkładam inna poszło zainstalowałem system. i tu tez zaczęły sie schody kartę ma radeona 9600 pro a monitor pracuje na rozdzielczości 800x 600 na dodatek żeby doczytać cos to lipa wszystko rozmazane obstawiam ze monitor(crt) kończy swoje rzycie, ale dlaczego sie wyłancza po 5 minutach pracy. System niby dalej normalnie pracuje nie ma juz pomysłów. Zapomniałem dodać po instalacji xp włożyłem kość ramu, która była niby zła i bez problemu śmiga, o co chodzi musze przyznać ze kuzyn ma trochę wilgoci na ścianie, przy której stoi komp i ogólnie w mieszkaniu wiem ze może to być przyczyna wiec kazałem mu odstawić w jakieś suchsze miejsce, ale on znowu zaczyna świrować. Przepraszam za tak długi wywód, ale musiałem naświetlić sytuacje jasno żeby nie było.


(Cosik Ktosik) #2

Zrób reset Biosu: viewtopic.php?f=7&t=267235

Wyciągnij zbędne karty rozszerzeń. Przeczyść sloty, a styki zwykłą kartką papieru przetrzyj.

Weź ze sobą inny zasilacz (spróbuj pożyczyć lub weź swój) i sprawdźcie na nim sytuację.


(Piecia110) #3

cosik reset ja już dawno zrobiłem najpierw przywróciłem normalnie ustawiena w menu, potem save & exit. Na koniec bateria z płyty poszła na 40 minut na spacerek :slight_smile: wiec to odpada.


(Frog) #4

peterrek , na forum piszemy po polsku - oznacza to również poprawność ortograficzną, gramatyczną i stylistyczną. Korzystając z przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Poza tym popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Frog) #5

Jesteś na forum dostatecznie długo, żeby wiedzieć jak załatwia się takie sprawy (innymi słowy - od czego jest PW).

Tytuł - wystarczy napisać - "Błędny odczyt ramów, niska rozdzielczość ekranu, brak bootowania płyty" - mówi to zdecydowanie więcej niż "problem z całym kompem".

Zmieniając tytuł popraw błędy ortograficzne - jest ich tyle, że trudno je wszystkie wymienić.

Jeśli tego nie zrobisz, temat zaliczy śmietnik.

Twój post jako OT - kosz.


(niezDarek) #6

możliwe że zasilacz pada, jaki ma model i jaką moc ??


(Piecia110) #7

Przepraszam Frog :slight_smile: juz poprawiam :slight_smile:

a co do zasilacza to niewiem bo kuzynek mieszka kawałek odemnie jakies 100 km bedzie ale zadzwonie i sie dowiem :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #8

Niech poda odczyt napięć z Biosu.

Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.


(Piecia110) #9

Ciosk nie jestem taki zielony :stuck_out_tongue: trochę znam sie na sprzęcie to podstawy są, jakie sie sprawdza napięcia są w porządku tak sie zastanawiam czy to właśnie nie wina zasilacza, ale skoro napięcia są dobre to niby jest ok zastanawia mnie ten monitor ze gaśnie wiem ze napewno jest do wymiany system jest nowy zainstalowany, ale wiesza sie strasznie :confused: