Blue screen brak koncepcji - Memory managment


(Daniel) #1

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jest to mój pierwszy post. Mam pewien problem z nowym komputerem, wiec odpisze całą sytuację. Części kupiłem osobno, poskładałem do kupy zainstalowalem oryginalna Winde 7 64bit poinstalowalem wszystkie serowniki które były dołączone i wszystko pięknie ruszyło. Kompa mam od 2 tygodni i już z 5-6 razy wywalało mi blue screen'a, poczytałem trochę na forum sprawdziłem bios i teoretycznie wszystko jest git. Komputer;

 

-Dysk SSD Crucial BX100 250GB 2.5' 7mm SATAIII (CT250BX100SSD1)

-Karta graficzna Gigabyte Geforce GTX 750Ti 2048MB DDR5/128bit OC (GV-N75TOC-2GI)

-Płyta główna Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3, Z97, DualDDR3-1600, SATA3,RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (GA-Z97X-Gaming 3)

-Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

  • Pamięć HyperX Savage 8GB 2400MHz DDR3 CL11 (HX324C11SR/8) x 2szt czyli 16GB

  • Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W VL1-500

 

Reszta chyba nieistotna. Sprawdziłem jak większość zaleca programem mem86 w dosowym środowisku z pendrivei jest 0 błędów program leciałz 1,30h. Zainstalowałem blue screen view i załącze tutaj zrzuty które mam.

Kości są takowane z częstotliwością 2400mhz , w opisie płyty (co mnie zmylilo przy zakupie) LINK jest napisane że plyta obsługuje pamięci do 3200mhz, w Biosie pisze ze pamięć chodzi z czestotliwościa 1600mhz - nie wiem czy to może mieć związek z problemem.

 

t6i8tt4de1dz.png
kfjxf6wdzfws.png
fzqf9o9r99if.png
acw9ufac4hg2.png
 

 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu. tak btw nigdy nie podkrecałem komputera w zadnym stopniu.

 

Daniel


(JNJN) #2

Do przeczytania i sprawdzenia:

 

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/lots-of-bsods-crash-address-ntoskrnlexe75bc0/34a40539-9409-49ff-9914-c284fc156327

 

Plus:

 

Podnieść w biosie napięcie zasilania na pamięć o 0.1 V

Sprawdź kompa tylko na jednym module pamięci wsadzonym do I banku.


(Daniel) #3

OK dzisiaj się z tym zapoznam . Dziwi mnie tylko, że ram nie ma zdolności do automatycznego dobierania napiecia w zaleznosci od potrzeby.


(JNJN) #4

Opcja ustawień auto nie zawsze działa jak należy.

 

Dodatkowo możesz uaktualnic bios płyty jak jest nowszy.


(Daniel) #5

Zaktualizowalem byl z 2014 chyba Czerwca teraz mam z wrzesnia 2015