Blue screen podczas instalacji win xp sp2 POMOCY


(Paminko) #1

Witam

Mam taki bardzo irytujacy problem.

podczas instalacji XP w momencie gdy mam mozliwosc wybrania partycji do instalacji wyskakuje błąd STOP

z tego co sie doczytałem na róznych forach problem dotyczy mojej grafiki

mam Gforce FX 5200

Moze ktos wie jak to obejsc bo w tej chwili moge jedynie przywracać system z obrazu

bardzo prosze o pomoc jesli ktos sie zetknał z podobnym problemem

Soltek SL-75KAV

Gforce FX5200

SDRAM 512

xp sp2 :expressionless:


(Ford Fokus) #2

Pożycz na godzinkę od kolegi kartę graficzną, podłącz ją, a po instalacji podłącz swoją.


(Paminko) #3

hmmm ale czy to normalne ze takie rzeczy się dzieją?

przecież grafika jest nowa i nie jest uszkodzona mam nadzieje

to co xp jest do d***?

czy konflikt sprzetowy z moja płyta?

a mało tego podczas pracy systemu coraz częściej wyskakuje blue screen ot tak bez powodu

Moze jakos da sie to skonfigurować?


(Ford Fokus) #4

Coś o tym było, że na jakiejś karcie się nie dało Windy zainstalować i to chyba była ta karta, ale to tylko tak coś sobie przypominam :slight_smile:

Złączono Posta : 06.09.2005 (Wto) 22:23

Ale po co kombinować, dwa razy więcej czasu i nerwów to zajmie, a tak w wolnej chwili skocz do kumpla i pożycz na chwilkę kartę i zainstaluj Windowsa.


(JNJN) #5

Ja bym tu rzucił okiem na pamięć,przetestuj ją memtest86 - ma być zero błędów.

Lub najlepiej podmień moduł na inny.

Z kartą grafiki na GF i XP nieraz taki problem występuje,że na czas gołej instalacji XP należy wymienić na inną - nawet na PCI.

Oczywiście wskazana konserwacja kompa.

Pomoc

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

Dobrze by było abyś napisał jaki to błąd wyrzuca w czasie pracy systemu.


(Paminko) #6

Jakis czas był spokój ale dzis znowu wykrzeczył sie jakiś dziwny błąd

tym razem udało mi sie zanotować

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0x0000000A (0x6BE859B9, 0x00000002, 0x00000000, 0x804E3AAE)

wiecie moze co to oznacza?

aha przetestowałem pamieć memtest86 jak sugerował JN i wyszło zero błędów wiec raczej stawiam ze to grafa tu szwankuje.

ciekawe czy pojawi sie tensam problem podczas instalacji 2K??


(El Presidento) #7

http://support.microsoft.com/default.as ... ;pl;818501

http://support.microsoft.com/default.as ... ;pl;311564

Poczytaj :slight_smile:


(Paminko) #8

dzięki :smiley:

troche to skomplikowane jak dla mnie nawet nie wiem gdzie takich wpisów szukac w kompie :frowning:

Ciekawostka jest fakt ze podczas instalacji 2K wszystko jest w nalepszym pożądeczku

Jesli nie znajde na to jakiegos sposobu to bede musiał zmienic system a szkoda bo przyzwyczaiłem sie do XPeka ;/


(JNJN) #9

Bios aktualizowałeś.

Kartę grafiki na czas instalacji wymieniłeś.

Moduł pamięci podmieniłeś - nie patrz że testy przeszedł dobrze,nieraz test nie wykaże błędów,a moduł jest uszkodzony - XP jest bardzo czuły na każdą niesprawność.

Zmień nośnik CD z XP z SP2,zastosuj XP z SP1 i zobacz.

Trzeba sprawdzić wszystkie urządzenia,czy sprawne.

I XP może w ogóle nie ruszyć - i zostanie zainstalować inny.


(Paminko) #10

własnie tak robiłem

najpierw wrzyciłem cd z samym XP i szuciutko sie zwiesił

potem wrzuciłem XP SP1 no i wyszło to samo

no a z SP2 to sami wiecie jak jest

JN to jak sprawdzić pamiec zeby być pewnym?

a grafiki nie podmieniałem bo nie mam innej

ale wczesniej miałem Gforca 2 i wszystko było ok

od pół roku mam FX 5200 i sie sypie cos :frowning:


(fiesta) #11

Wręcz kocham ludzi odpornych na to co się do nich mówi :twisted: :twisted: :twisted:

To nie wymieniaj dalej i zostań z ręką w nocniku :stuck_out_tongue:

A z tą nie jest :twisted: jak widzisz sam masz dowód że to właśnie chyba jej wina.


(JNJN) #12

Nie ma innego wyjścia jak na czas instalacji podmienić moduł na inny sprawny(sprawdzony) nawet 64 MB,a karta grafiki może być nawet na PCI jakaś ATI,inna - na czas gołej instalacji XP wsadzasz ją do I slotu PCI licząc od AGP,po zainstalowaniu gołego XP,wyjmujesz tę kartę i wsadzasz Twoją i start - wszystko wykonujesz na wyłączonym kompie z prądu.

Pomoc

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048


(Bage) #13

Być może macie rację , jest jedno małe ale ... to wcale nie musi być karta graficzna ani pamięć nawet procek (nie mósi ale może) wina zazwyczaj leży po stronie dysku :frowning:

Z autopsji wiem że XP nie toleruje błędów na hdd, może być że

  • Miałeś(masz) wirusa boot sektora , choć mało prawdopodobne.

  • Zbyt wiele resetów się posypało albo jakieś bad block'i są na hdd.

To na 100% NIE pomoże.

Instalowałem tak windowsa xp sp1. Po powrocie do karty która była z kompem na dzień dobry niebieski ekran :stuck_out_tongue: i jazda zaczyna się od nowa.

Jeśli to jest przyczyna ,wymień kartę grafiki na stałe albo system bo inaczej się nie da :slight_smile: (wina leżała po stronie hdd)

Co do pamięci to najbardziej prawdopodobne że...

Jeśli masz 2 kości (lub więcej) i któraś z nich jest innej firmy to na 99% to jest przyczyną.

Kości się "gryzą" w takim wypadku wyciągnij kości zostaw tylko jedną , jak zadziała nie wkładaj reszty tylko postaraj się o to żeby dorwać tej samej firmy i z takim samym taktowaniem.

Może być więcej przyczyn , jeśli nic powyżej nie pomogło daj znać postaram się coś zaradzić...powodzenia przyda się na pewno :slight_smile:

P.s.

Co do błędu IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0x0000000A (0x6BE859B9, 0x00000002, 0x00000000, 0x804E3AAE)

To masz czarne na białym przerwania IRQ coś nie teges.

!!


(Ford Fokus) #14

NIE, kolejny pracoholik. Pocztą mam Ci wysłać? Sam mieszkasz w mieście? Albo na pustyni? Nie ma nikt w Twojej okolicy komputera? Weź mnie nie rozśmieszaj, jak chcesz mieć Winde to idź do kolegi, albo pożycz od SĄSIADKI, a jak nie to nie wiem, siedź na Linuxie jak nie chce Ci się poświęcić 5 minut na napisanie do kolegi na GG i załatwienie se karty graficznej na godzinę.


(Bage) #15

Wydaje mi się że można zamknąć temat ...

Następne odpowiedzi będą albo podobne ... albo nie na temat :stuck_out_tongue:

Mam nadzieję że problem został rozwiązany !!