Blue screen podczas uruchamiania systemu XP

Witam… wystąpił u mnie wczoraj problem z Blue screenem. Grałem sobie jak to zawsze spokojnie i nagle puff BS i reset kompa po paru próbach załapania owego zajścia udało mi się zrobić zdjęcie. Nigdy nie miałem problemów z takimi sprawami. Oto kod błędu

STOP: 0x00000024 (0x001902FE,0xF896D3E8,0xF896D0E4,0x82267889)

Moje pytanie brzmi co może być problemem? :roll:

Dodam że grzebałem w ustawieniach karty dla lepszej wydajności. Blue screen pojawiał się także w momencie zminimalizowania Counter Strike’a …

Błąd oznaczający problem ze sterownikiem ntfs.sys , obsługującym system plików NTFS. Prawdopodobną przyczyną wystąpienia tego błędu jest uszkodzenie kontrolera IDE lub nawet samego dysku twardego (bad sectors), czasem jest to spowodowane uszkodzeniem lub zerwaniem kabla sygnałowego w tasmie łączącej dysk z płytą główną. Istnieje podobny błąd dla partycji FAT o numerze 0x00000023

Rozwiązanie: Jeśli uda się uruchomić system Windows ponownie należy zbadać strukturę logiczną dysku za pomocą polecenia chkdsk c: /f /r. Jeśli system Windows nie uruchamia się warto zanieść dysk do kolegi i tam sprawdzić jego przydatność.

Kliszka ma racje (bo zacytował tylko Microsoft Knowledge Base), z tym, że można spróbować użyć ww. polecenia z pod konsoli odzyskiwania.