Blue Screen Windows 7 32bit


(Bober7) #1

Witam od sporego czasu robi mi się blue screen przy konwersji pliku video, przy dużym obiążeniu. Posiadam sprzęt stacjonarny:

Procek: intel Core duo 2 E8500 3,16ghz

płyta głowna: Gigabyte Ga-p35-DS3L

Grafika: Gainward Ati Radeon HD 3850 1gb PCI-E

Zasilacz Corsair 650Watt

Ram: 2 x 2GB Kingston 667mhz

 

Dodam że testowałem RAM programem Memtest 2 x po 10 godzin i nie wykryło błędów, zasilacz wymieniłem ze starego tracera 4life 400 na Corsair 650W i problem nie zniknął.

 

oto komunikat z BS:

 

010815-14258-01.dmp    2015-01-08 19:53:19    MEMORY_MANAGEMENT    0x0000001a    0x00041790    0xc08021c0    0x0000ffff    0x00000000    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+9f35e    NT Kernel & System    Microsoft® Windows® Operating System    Microsoft Corporation    6.1.7601.22616 (win7sp1_ldr.140303-2307)    32-bit    ntoskrnl.exe+9f35e    ntoskrnl.exe+beeee    ntoskrnl.exe+26a4f1    ntoskrnl.exe+27e238        C:\Windows\Minidump\010815-14258-01.dmp    2    15    7601    146 488    2015-01-08 21:06:59    


(mrFreeze) #2

Czy przy tym dużym obciążeniu monitorujesz temperatury podzespołów. Zainstaluj HWINFOodpal zakładkę Sensors nie zamykaj odpal jakąś konwersję nie wiem ile średnio komp bez bsoda wytrzymuje np. 10 min zatrzymaj konwersję zrób screena upnij np. na www.fotosik.pl i daj tutaj linka pamiętaj całe okno z HWINFO.


(adamk1985) #3

Błąd wskazuje na pamięć RAM (pamiętaj - jeśli masz więcej niż jedną kość to powinieneś testować każdą osobno), ale jak wspomniał @mrFreeze może powodować go przegrzanie podzespołów np. grafiki…

 

Tu masz wszystkie ważne informacje zarówno w opisie jak i w filmie - https://www.youtube.com/watch?v=C_17kXOhwP8


(Bober7) #4

Pamięci RAM testowalem osobno.

temperatury z everesta przy dużym obciążeniu:

Pole    Wartość

Właściwości czujnika    

Typ czujnika    ITE IT8718F  (ISA 290h)

Typ czujnika procesora graficznego    Diode  (ATI-Diode)

Nazwa płyty głównej    Gigabyte EP31 / EP35 / G33 / P31 / P35 Series

Stwierdzono otwieranie obudowy    Nie

    

Temperatury    

Płyta główna    43 °C  (109 °F)

Procesor    43 °C  (109 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1    57 °C  (135 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2    49 °C  (120 °F)

GPU Diode    42 °C  (108 °F)

Seagate ST3250820SCE    45 °C  (113 °F)

WDC WD5000AAJS-00A8B0    42 °C  (108 °F)

    

Wentylatory    

Procesor    1252 RPM

Procesor graficzny    9%

    

Wartości napięć    

Napięcie rdzenia procesora    1.20 V

+3.3 V    3.38 V

+12 V    12.32 V

+5 V podczas wstrzymania pracy    5.11 V

VBAT baterii CMOS    3.30 V

DIMM    1.79 V

 


(Dimatheus) #5

Hej,

Prosiliśmy o screen z programu HWInfo - on pokazuje wartości nie tylko aktualne, ale także minimalne i maksymalne.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bober7) #6

oto linki z hwinfo:

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b668fb3a206a854.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5c83574777f0383.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0af17817b6e48092.html


(adamk1985) #7

 

Jeśli problem nie ustąpił to wychodzi na to, że winowajcą jest albo program do konwersji albo k.graficzna… Co to za program? Stery grafiki są aktualne? Masz możliwość zrobienia testu na innej karcie ?


(Bober7) #8

Aiseesoft video converter taki program mam. Sterowniki do karty aktualne. Dodam jeszcze ze czasem zanika sygnał od karty graficznej komputer chodzi a nie ma obrazu i trzeba wtedy wyłączyć i włączyć komputer. Czasami też obraz miał i był napis ze przywrócono coś tam i wystąpił problem ze sterownikami AMD i przywrócono obraz.


(mrFreeze) #9

Wygląda na uszkodzoną kartę grafiki.


(Bober7) #10

Pożyczyłem używaną kartę graficzną geforca gt440 1gb i wieczorem podłącze.

Zamontowałem Geforca gt440 i póki co nie ma bsoda ale…czas konwersji pliku video wydłużył się z 1 godziny do 8śmiu.


(Dimatheus) #11

Hej,

Temperatury są jak najbardziej ok.

 

Jeśli tak będzie nadal, to prawdopodobnie uszkodzona jest karta - tym bardziej, że sam pisałeś, że czasami obraz znika niekoniecznie w czasie działania programu. Ewentualnie możesz poprzednią sprawdzić też na innym, markowym zasilaczu.

 

Sterowniki do nowej karty zainstalowane? Próbowałeś włączyć konwersję wykorzystującą technologię CUDA?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bober7) #12

Niestety przy innej karcie graficznej też wyskakuję Bsod…już nie wiem co robić.


(Dimatheus) #13

Hej,

Ten BSOD wyskakuje w czasie pracy programu do konwersji? A czy sytuacja z brakiem obrazu, gdy nie jest uruchomiony komputer, też występuje? Masz możliwość sprawdzić działanie komputera na innym, markowym zasilaczu?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bober7) #14

Bsod występuję tylko podczas programu do konwersji który wykorzystuje dwa rdzenie i gpu grafiki do konwersji. Problem z obrazem tzn. przęglądam strony ekran mignie i napis, że sterownik AMD odzyskał sprawność występuje na nowej jak i na starej karcie…Zasilacz dopiero wymieniany na Corsair 650W i tak samo się dzieje jak na badziewnym tracerze 4 life niby 400w.


(Dimatheus) #15

Hej,

A to jest najnowsza wersja programu? Masz do niego zainstalowane ewentualne poprawki, jeśli takie są wydawane?

System też aktualny, z najnowszym dostępnym Service Packiem?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bober7) #16

Tak, mam dwie wersje tego programu na jednej wyskakuje bsod a na drugiej tylko że failed. System windows 7 jak najbardziej aktualny.


(Dimatheus) #17

Hej,

Trzeba więc spróbować przekodowania filmu przy użyciu innego programu - na przykład Freemake Video Converter. Sprawdź, czy w czasie tej konwersji też pojawi się błąd.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bober7) #18

próbowałem tym programem ale obsługuje tylko technologie CUDA a AMD app nie wiec długo szło 8 godzin. Skanowałem system sfc /scannow i znalazły sie jakies uszkodzone pliki które nie mogły zostać naprawione. jak można je naprawić ?


(mrFreeze) #19

Proponuję format rozwiąże zapewne Twoje problemy.


(Bober7) #20

Dopiero był instalowany czysty system win7 i wtedy wziałem sfc /scannow i są uszkodzone pliki.

Robiłem konwersje programem Videoredo szło szybko w połowie się zadławiło i już nie ruszyło. Na netbooku robiłem konwersje Videoredo i poszła cała. Coś mi mówi,że to może coś z płytą główną…