Brak dostępu/uprawnień do używania zasobu sieciowego


(Arizona) #1

Witam,

mam problem, przy próbie "odwiedzenia" otoczenia sieciowego pojawia mi się komunikat:

xyz nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Lista serwerów dla tej grupy roboczej jest obecnie niedostępna.

Przy czym xyz to jest nazwa grupy roboczej, do której przynależą oba komputery.

Z dalszych informacji:

  • na jedynym komputerze jest win xp home, na 2 windows 7.

  • jeśli w wierszu poleceń wpiszę "ping ip" przy czym ip - to adres ip ktory chciałbym ujrzeć w sieci to połączenie jest nawiązywane.

Przegooglowałem na prawo i lewo problem jednak nic z tamtejszych rad nie poskutkowało.


(Geminig) #2

a wlaczyles udostepnianie plików, przypisales konkretne nr tcp do kompów? łączysz sie z tamtymi kompami przez kabel czy router bezprzewodowo? więcej infa prosze:P


(Arizona) #3

Łączę się przez router.

Mógłbyś wyjaśnić jak to sprawdzić? Robiłem już xy rzeczy memotechnicznie.

Znalazłem takie coś:

"Na początku należało by sprawdzić czy nie jest włączony żaden firewall microsofta wbudowany oraz inny. Następnie sprawdzamy czy konto gościa jest włączone. W tym celu uruchamiamy konsole Zarządzanie komputerem i przechodzimy na zakładkę użytkownicy. Szukamy konta gościa, jeżeli jest wyłączone no to włączamy je. Przechodzimy do konsoli zasady zabezpieczeń lokalnych i przechodzimy do zakładki Przypisywanie praw użytkownikom i szukamy zasady odmowa do tego komputera z sieci. Sprawdzamy edytując ją czy nie ma tam konta gościa, jeżeli jest należy usunąć. Dalszym etapie szukamy zasady uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci i tam dodajemy grupę użytkowników wszyscy. Jeżeli masz partycję na NTFS powinieneś jeszcze ustawić zakładkę zabezpieczenia. "

tylko, że "zimy do konsoli zasady zabezpieczeń lokalnych". Nigdzie tego w xp home nie mogę znaleźć.

Wszędzie piszą, że jest to w panel sterowania - narzędzia administracyjne, jednak u mnie tego nie ma.


(Maestro00) #4

Wpisz sobie w serwer WINS adres routera i po ptokach :wink:

Pamiętaj o tej samej grupie roboczej.


(Bogna2009) #5

Dokładnie tak.

Wiele osób o tym zapomina i później są takie efekty.


(Arizona) #6

Na routerze nie było adresu ip. Ale wnioskuje, że adres ten figuruje(urchom-cmd-ipconfig) jako brama domyślna w połączeniu.

Po wpisaniu, zrestartowania połączenia (włącz/wyłącz) pokazuje się ten sam komunikat.


(Bogna2009) #7

Serwer WINS wpisujemy w każdym kompie w sieci:

50186c1e9ac8607dm.jpg


(Arizona) #8

Zgadza się. Ale chodzi mi o adres ip routera.

Na "odwrocie" jest tylko LAN MAC oraz WAN, zatem pomyślałem, że adres domyślny routera znajdę jako brama domyślna.


(Bogna2009) #9

To nie pamiętasz jaki adres skonfigurowałeś dla routera ??

Powinno się wyświetlić w "stanie połączenia" (obok zegara, wejść w zakładkę obsługa) gdy podłączysz się jakimś kompem do routera - będzie to brama.


(Arizona) #10

To co napisałaś napisałem powyżej. Ale mniejsza z tym.

Problem nadal aktualny.


(Geminig) #11

Właściwości moje miejsca sieciowych, tam klikasz prawym na polaczenie lokalne (to ktore masz aktywne), nastepnie protokol tcp, wpisz np w 1szym kompie 192.168.0.1, w nastepnym kompie koncówka np 2, a brame domyslna to adres routera:) a co do udost plikow, to moj komputer, wlasciwosci powiedzmy dysku D i tam gdzies powinno byc `wlacz udostepnianie plikow:) z grubsza tak jakos to wyglada, jak coś nie jasne to krzycz;)


(Monczkin) #12

Arizona , nazwij proszę temat konkretnie, zgodnie z zasadami pisania na forum. Przeczytaj regulamin.


(Arizona) #13

Monczkin wypadek przy pracy. Oczywiście poprawione.


(roobal) #14

Bo konsola MMC dostępna jest tylko w edycjach professional. Sprawdź w konfiguracji kont użytkowników czy konto Gość jest aktywne albo postępuj jak piszą koledzy.

Pozdrawiam!