Brak dysku po resecie biosa


(Pawel Ch) #1

witam. otóź chciałem zainstalować system od nowa na kompie ale przed tym odłączałem baterię od płyty głównej źeby zresetować bios i teraz jak chcę przeprowadzić instalację to nie wykrywa mi dysku a w biosie jest widoczny w opcjach gdzie y się wybiera który dysk ma być pierwszy. poczytałem trochę o ustawieniach biosu i sterownikach sata ale nic mi to nie dało. moźe jakie propozycje

Typ procesora AMD Sempron, 2000 MHz (12 x 167) 2800+

Nazwa płyty głównej Epox EP-8KRA(I) (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600

Karta wideo ATI Radeon 9550 / X1050 Series Secondary (128 MB)

Karta dźwiękowa Realtek ALC655 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

dysk Baarracuda 7200.7 80Gb ST80817AS

dzięki


(Kurp55) #2

Sprawdź czy przewód zasilający i sygnałowy są prawidłowo podłączone (dociśnij). Ewentualnie w celu sprawdzenia użyj innego przewodu sygnałowego.

Podaj jaki system instalujesz. Tu masz ustawienia biosu do instalacji win.7. http://windows7forum.pl/ustawienia-bios … ta-19152-t


(mateusz6639) #3

Widzę, że dysk który posiadasz to SATA. Zmień w biosie ustawienia dysku z ahci na ide i powinno być po problemie. Zapewne instalujesz windowsa xp?


(Pawel Ch) #4

no niestety nic to nie dało. albo źle zmieniam ustawienia w biosie gdyź mam starego i u mnie jest inaczej. win. próbowałem i 7 i xp a ale ogólnie chciałem xp

czytałem źe czasami trzeba wgrać sterowniki do sata wraz z win ale za bardzo nie wiem skąd ich ściągnąć czy z trony prod. płyty czy dysku


(mateusz6639) #5

A zapisujesz ustawienia po zmianie opcji w biosie? Nośniki z systemami są oryginalne?


(Pawel Ch) #6

zapisuje F10 chyba a system jest oryginalny, dlatego xp chce instalować

chyba się poddam i dam kompa do jakiegoś serwisu.

Juź miałem kompa gdzieś zawieść i system zaczął się instalować dysk wykryło, a nic nie zrobiłem takiego co wcześniej nie robiłem. moźe problem z płytą główną jakiś był?