Brak dźwięku po włączeniu gg


(Izdebski Marcel) #1

Witam. Mam problem a mianowicie po włączeniu gg nie ma głosu w całym komputerze a filmiki na youtube się zacinają. Jaka moze byc tego przyczyna ?


(XMan) #2

Przyczyn problemu to może być multum.

Nie podałeś :

  1. system.

  2. płyta główna.

  3. karta dźwiękowa.

  4. wersja GG.

  5. internet - prędkość/szybkość.

  6. zainstalowane kodeki.

Dodatkowo mogą być nieprawidłowe ustawienia lub nawet wirusy :frowning:

Jakiego masz antywirusa, firewalla - może blokują ?

Jakimi programami czyścisz komputer ?


(Izdebski Marcel) #3

1 System Windows Vista Home Basic

2 Dell Studio 1535

3 Intel® High Definition Audio

4 Gadu Gadu 10

5 szybkość 1MB

6 K-Lite Mega Codec Pack 5.0.5

Nie mam antywirusa, a komputer czyszczę programem CCleaner 2.35.1219


(Kuczkowiak) #4

Na początek to przeinstaluj GG.


(Jacob) #5

Z tego co piszesz, wynika z tego, że jest jakiś konfilkt pomiędzy Gadu-Gadu a dźwiękiem.

Szczerze mówiąc nie wiem jak Ci pomóc, ale może to problem z tym iż gadu-gadu ma zbyt duże wymagania sprzętowe i komputer nie może już uciągnąć głośników - pamiętam, że w szkole miałem podobny przypadek - podczas odtwarzania prezentacji nagle padło połączenie z rzutnikiem - pomimo przepinania kabli nic nie pomogło. Okazało się, że gdy zamknąłem otworzone na moment okno Internet Explorera, nagle połączenie znów powróciło.

Spróbuj może używać jakiegoś odpowiednika gadu-gadu, albo starszej mniej wymagającej wersji tego komunikatora?


(XMan) #6

Po pierwsze zainstaluj nowsze kodeki :

http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Pack.html

Sprawdź.

Po drugie :

  • zainstaluj jakiegoś antywirusa, możesz już mieć wirusy :frowning:

Podaj logi w dziale Bezpieczeństwo

lub w tym temacie.

Po trzecie najnowsze wersje GG mogą być "skopane" i musisz sprawdzić inne wersje np.

Gadu-Gadu (GG) 8.0 build 10102

lub Gadu-Gadu (GG) 7.7 build 3746.

Ważne aby wcześniej po deinstalacji poprzedniej wersji dokładnie przeczyścić komputer.

  • jakie bit... :?:

(Izdebski Marcel) #7

system mam 32bit ale dlaczego nawet filmiki na youtube mi sie zacinają ??


(Jacob) #8

Instalowali gdzieś kiedyś 64 bitową edycję Home Basic? Bo z tego co pamiętam to ta edycja systemu, jest specjalnie dla najuboższych sprzętowo systemów - nie ma więc sensu na takim komputerze instalować 64 bitowego systemu...

Problem zaczął się pojawiać tak nagle, czy np. po zainstalowaniu systemu od nowa? Bo jeśli nagle to mogę być wirusy, więc radziłbym wtedy porządnie przeskanować system, a jeśli po formacie komputera, to może oznaczać np. źle wgrane sterowniki. Wtedy radziłbym Ci przeglądnąć czy na pewno wszystko dobrze wgrałeś...

Najpierw więc wejdź w menadżer urządzeń i zobacz czy nie ma tam żadnych nieznanych urządzeń...


(Izdebski Marcel) #9

problem zaczął sie nagle


(XMan) #10

  • możesz mieć chwilowy problem z internetem lub wirusy.

Sprawdź :

http://www.numion.com/YourSpeed3/Run.ph ... ctDefaults

http://www.dsl.cz/mereni-rychlosti

  • mam większą i również od czasu do czasu się zacinają, na dzisiejsze czasy to mało :wink:

brak antywirusa - zainstaluj szybko , podaj logi j/w,

mogą być wirusy :frowning:


(Jacob) #11

Czyli to mogą być wirusy itp.

Polecam więc przeskanowanie sobie systemu - http://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-V ... 12768.html - najpierw może tym, a potem może tym - http://www.dobreprogramy.pl/Norton-Secu ... 13233.html ...

No i rozglądnij się za jakimś oprogramowaniem antywirusowym. Możesz też zainstalować od razu jakiś program w wersji trial, co pozwoli Ci jednocześnie przetestować program jak i pozbyć się prawdopodobnych wirusów...


(XMan) #12

  • tylko na jakiś czas a jak nie wykupi to po upływie czasu lecą "wirki".

/ brak aktualizacji /.

Miałem już takie komputery w naprawie, pomagał jedynie format :frowning:

Może już będzie lepiej zainstalować od razu jakiś darmowy antywirus np.

avast! Free Antivirus

lub AVG Anti-Virus Free Edition.

Mogą być inne.

Dodatkowo polecam skanowanie Malwarebytes Anti-Malware.


(Izdebski Marcel) #13

Przeskanowałem komputer Kaspersky Anti-Virus 2011 oraz Malwarebytes' Anti-Malware i nie wykryło żadnych wirusów. Tylko czasami ( rzadko ) jest głos po włączeniu gg ale to tylko przez pewien czas ;/