Brak dzwięku w asus p5Q pro


(Halibut10) #1

Witam

płyta główna http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5Q_PRO/#specifications

pod płytę podłączona jest jeszcze dźwiękówka zamontowana w obudowie.

Zarówno pod przednim panelem jak i pod panelem tylnym występuje ten sam problem po podłączeniu słuchawek ,już nie mowa o głośnikach 2+1.

Po prostu pewnego razu podczas słuchania muzyki w windows media player po prostu dźwięk przestał działać.

Żadne mp3 nie chodzi, dźwięki systemowe też nie. i to należało by podejrzewać że po prostu padła dźwiękówka na płycie głównej. Jednakże w dźwięku "menedzerze realtek high definition audio" w opcjach konfiguracji głośnika przy testowaniu dźwięk odpowiada dla prawego i lewego kanału. A przy odpaleniu mp3 nic nie słychać (jedynie delikatny szum)

Dźwiękówka jest normalnie widoczna w menadżerze urządzeń.

Po świeżo zrobionym formacie dalej jest to samo.

Ktoś z was już może tak miał.I rozwiazał ten problem.Ewentualnie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje.

Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam


(Kunsztro) #2

Na pasku zadań kliknij ikonkę głośnika i potem mikser. Czy jest coś wyciszone?


(Halibut10) #3

nic nie jest wyciszone


(Kunsztro) #4

Dźwięk masz prawdopodobnie na płycie i w karcie graficznej(HDMI)?.

W panelu sterowania wybierz jakiego źródła dźwięku chcesz używać. :oops:


(Halibut10) #5

a dokladniej to jak mam to zrobic w tym panelu sterowania?


(Kunsztro) #6

Win 7 Panel sterowania- Sprzęt i dźwięk- Dźwięk i wybierasz urządzenie odtwarzania 8)