Mam filmik nagrany aparatem cyfrowym format avi. Mam obraz ale brak jest dzwieku.
Co mozna z tym zrobic???
Mam filmik nagrany aparatem cyfrowym format avi. Mam obraz ale brak jest dzwieku.
Co mozna z tym zrobic???
Niektóre aparaty cyfrowe nie nagrywają dźwięku. Musisz w instrukcji (ewentualnie danych technicznych) aparatu sprawdzić czy twój model posiada możliwość nagrywania filmów z dźwiękiem. Jeżeli ma taką możliwość, to sprawdź w ustawieniach aparatu czy masz domyślnie włączone nagrywanie filmów z dźwiękiem. Sprawdź też w instrukcji lub w danych technicznych w jakim formacie jest zapisywany dźwięk.
Możesz też użyć programu GSpot lub MediaInfo, pokażą ci czy ten filmik posiada ścieżkę dźwiękową i w jakim formacie jest ona zapisana. Może po prostu format jest mało popularny i trzeba zainstalować jakieś dodatkowe dekodery dźwięku.
Aparat nagrywa dzwiek.
Po przegraniu filmiku na plytke gdy ogladam go na PC jest wszystko OK z dzwiekiem.
Tylko jak wkladam do dvd to nie ma dzwieku.
W dniu 23.05.2008 , o godzinie 15:22 został dopisany post przez staszekwet
przepuscilem film przez gspot i:
avi v 1.0
Video: 10.4 MB (95.05%)
Audio: 512 KB (4.54%)
AVI Overhead: 45.4 KB (0.40%)
audio codek 0x0002 (ADPCM)
info 22050Hz 89 kb/s (1 chnl)
czy ktos wie co to oznacza i co mozna z tym zrobic???
Prawdopodobnie DVD nie odtwarza ścieżki dźwiękowej zapisanej w tym formacie. Musiałbyś przekonwertować dźwięk w filmie do innego formatu, np. MP3 albo AC3. Możesz to zrobić np. programem AVI ReComp lub czystym VirtualDubem. Dla początkujących osób bardziej polecam ten pierwszy program, jest prostszy w obsłudze, bo większość zaawansowanych ustawień dokonywana jest automatycznie. Podczas gdy ten drugi program wymaga od użytkownika już dość sporej wiedzy.
dzieki sprobuje - moze mi sie uda
W dniu 23.05.2008 , o godzinie 15:48 został dopisany post przez staszekwet
zainstalowalem avi recomp i gdy probuje wgrac moj wilm to wyskakuje mi ze przogram nie obsluguje tego typu dzwieku!
W takim razie spróbuj programu MediaCoder. Ten program powinien sobie poradzić z tym formatem bez problemów.