Brak dźwięku w Windows 7 - Asus Motherboard P5GPLX


(system) #1

Witam.

Mam problem z dźwiękiem, a raczej z jego brakiem.

Zainstalowałem sterowniki z Realtek'a.

Podczas odtwarzania filmów etc.; po boku na dole widać że te wartości dźwięku się ruszają a dźwięku nie ma :frowning:

Męczę się już tym 2 dni, szukam na forach, tutaj i na innych , nawet obcojęzycznych i nie wiem co mam zrobić.

Posiadam os: Windows 7 32 bit

Płyta główna : Asus P5GPLX

SZukałem sterowników i nie mogłem znaleźć.

W BIOS'ie karta jest włączona, ale dźwięku nie ma , mimo że aktualizowałem również sterowniki :frowning:

Oczywiście , jak podlącze słuchawki czy mikrofon , to system ich nie wykrywa ale nvm...

Nie wiem co zrobić, może macie jakieś sugestie?

Kilka screen'ów:


(xomo_pl) #2

zainstaluj sterowniki od visty jeśli od 7 nie ma.

realtek hd audio zainstalowany?

gośniki podłączone poprawnie?

proponuję odłączyć i podłączyć je ponownie, może pomoże.


(Radek USA.) #3

1) Takiej plyty Asus P5GPLX nie ma?. Podaj wlasciwa nazwe !!

2) juz widze ze masz zle ustawienia. Wejdz Tu i ustaw parametry !!

3) Tak powinno byc !!

Na 100% masz ustawienia wyjsciowe do odtwarzania glosnikow z przodu. Ale tez mozesz nie miec glosu z przodu, jesli

w obudowie nie masz wpietego kabelka w zlacze typu ( Front Audio Ports High Definition Audio "AC 97" compliance) tylko

masz kabelek Audio HD. Czyli bez dodatkwego zlacza 4 pinowego do podlaczenia w plycie.

Wowczas po wlaczeniu sluchawek z przodu, nie ustawi ci sie automatycznie glos, czyli tyl odlaczy, a przod zalaczy.

W przypadku tylko jednego kabelka Audio HD musisz recznie wybierac tyl, albo przod w tych ustawieniach.


(system) #4

Tak więc, mam zainstalowany ten Realtek , ale nie ma żadnej ikonki w tray'u stąd też nie mogę nic zmienić w żadnych opcjach : http://img341.imageshack.us/i/85580904.jpg/http://img594.imageshack.us/i/53330409.jpg/


(xomo_pl) #5

W panelu sterowania/sprzęt i dzwięki jest też Realtek hd audio


(system) #6

Nie niestety nie ma. :frowning:

Może ściągnąć jakieś inne sterowniki??


(xomo_pl) #7

a w innych mjejscach panelu sterowania szukałeś? w 7 mogło dać realtek control panel w inne mjejsce np pozostałe opcje...

jeśli tak to wygląda na to że się stery się żle zainstalowały, usuń wszystkie komponenty sterownika realtek.


napewno twoja płyta ma karte realtek'a?

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?boa ... uage=pl-pl

powyżej link do rozwiązania problemu.


(system) #8

Właśnie tak zrobiłem i zainstalowałem potem od nowa i zaktualizowałem stery, i wszystko DZIAŁA! Nareszcie jest dźwięk!

Wielkie dzięki zomo_prl i Radek USA.

Peace ^^


(Fryc04) #9

Witam!

Proszę o pomoc, ponieważ próbowałem już wszystkich metod jakie są dostępne w inernecie, lecz bez skutku. Teraz sprzęt

Płyta główna: Biostar TP35D3-A7 Deluxe

dźwięk: Realtek HD Audio (Intel ALC888)

system: Windows 7 Enterprise

Proszę o pomoc bo już kilka dni bez dźwięku jestem. Na poprzednim systemie Windows XP SP3 ponoć działał, lecz ja nie jestem w stanie tego stwierdzić, ponieważ nabyłem tą płytę używaną całkiem nie dawno.

Dodam, że na linuxie ubuntu dźwięk jest i wszystko działa elegancko.

Nie zakładałem nowego teamatu bo jest ich już dużo, lecz żaden nie rozwiązuje mojego problemu.

Pomóżcie