Brak dźwięku


(Sh3do) #1

Witam wczoraj podłączyłem nową płyte główną do komputera , lecz po formacie i instalacji systemu nie mam dźwięku , płyta to Asus P5QC , sterownik zainstalowany , słuchawki mam podpięte lecz dalej nic , nie wywala mi żadnego błedu.


(Andrewcors) #2

Spróbuj może przełożyć kartę, mi to kiedyś pomoglo.


(Tirion) #3

Prawym kliknij na mój komputer>>właściwości>>menadżer urządzeń I zobacz czy nie ma jakiegoś trójkąta z wykrzyknikiem.


(XMan) #4

Zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

--> Nazwa płyty głównej

--> Mikroukład płyty głównej

--> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 1.70.1400

Dodatkowo podaj jaki posiadasz system bit.


(Sh3do) #5

Mam win seven sp 1 x64 bit . w menadzerze mam tylko wykrzyknik w pamieci masowej wiec to nie dotyczy tego problemu. Jak niby mam karte przyłożyc jak ona kontatybilna jest? :smiley:

mikrouklad płyty głównej: Intel Eaglelake P45

Nazwa płyty głównej : Asus P5QC (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, 2 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Multimedia: Karta dźwiękowa Realtek ALC1200 @ Intel 82801JB ICH10 - High Definition Audio Controller


(XMan) #6

Specyfikacja płyty głównej :

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... ifications

Sterowniki :

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... /#download

Wybierz odpowiedni system i zainstaluj kolejno :

  1. Chipset

  2. AUDIO

Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.


(Sh3do) #7

ok spróbuje. ale mam zainstalowany ten sterownik do audio , jak mam go usunac?


(Andrewcors) #8

Czy na pewno sprawdzałeś czy nie masz wyciszonego, lub odhaczonego wyłączania dzwięku ?


(Sh3do) #9

tak sprawdziłem.

zainstalowałem chipset i audio na nowo ale dalej nic jak testuje audio we właściwościach to na tych suwakach pokazuje mi że dźwięk jest bo są te takie podbicia zielone ale dźwięk nie dociera do słuchawek .


(Andrewcors) #10

Ciekawe, a w ''użyj właściwości tego urządzenia" w menadżerze urządzeń, no bo jeśli Ci nie wywala błędu to może konfiguracja ?


(Sh3do) #11

nie mogę znaleść takiej opcji.


(Andrewcors) #12

Zaznaczasz w menadżerze urządzeń swoją kartę dzwiękową, właściwości i znowu właściwości, i po kolei sprawdzasz

w wlaściwościach czy są zaznaczone.


(Sh3do) #13

w Ogólne nie mam tego , w zakładce Sterownik też nie no i w Szczegóły też nie mam

beztytuuen.jpg


(Andrewcors) #14

Może spróbuj odinstalować tą kartę i zresetować komputer, nie wiem czy już tak próbowałeś.


(Sh3do) #15

próbowałem system po uruchomieniu sam wyszukuje sterownika i go instaluje lecz dalj nie działa ;/ . coś musi być nei tak miejscu między kartądźwiękową a słuchawkami bo widaćże wszytko działą tylko ten dźwięk nie dociera do słuchawek.


(Andrewcors) #16

Tak, w 7-ce nie ma tych opcji.


(Sh3do) #17

dokładnie.

-- Dodane 08.09.2011 (Cz) 19:59 --

tak to wygląda :

beztytuuiu.jpg

jak widać tylko ta żółta wtyczka jest wyraźniejsza.


(Andrewcors) #18

Jak podłączyłeś nową płytę, to jest jeszcze możliwość że w biosie masz wyłączony dzwięk.


(Sh3do) #19

w biosie mam tak ustawione:

dsc00017oj.jpg


(Andrewcors) #20

Z tego co widać to jest ok.