Brak dźwięku

Witam, od jakiegoś czasu nie słyszę niczego na komputerze.Nie posiadam już sterowników na płytce. Wiele razy instalowałem przeróżne sterowce do kompa ale i tak nie działa. Mam XP, Płyta główna VIA VT8237R Plus, a karta dźwiękowa (o ile mi wiadomo) to Foxconn. Niestety nie znam dokładnego modelu. Używałem róznych programów do szukania kart dźwiękowych i nic nie znalazło z tym Foxconnem. Czy możecie mi pomóc i podać jakieś dobre sterowniki? Ani nie działają słuchawki,ani głosniki. Dodam, że komputer ma 10 lat :slight_smile:

VIA mają to do siebie że wymagają sterowników dla Windows. Bez sterowników dźwięku a raczej płyty nie ruszy.

http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp

  1. Jeżeli nie masz Windows XP Service Pack 3 to zainstaluj.

Wcześniej musisz posiadać/mieć zainstalowany SP1 lub Windows XP Service Pack 2

  1. Zainstalowałeś sterowniki do swojej płyty głównej tzw. Chipset?

  2. Sprawdź sterowniki audio:

Via AC’97 Audio Driver (Via Vinyl Audio Codec)

Instalacja:

http://imageshack.us/photo/my-images/820/setupm.jpg/

lub te:

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-AC9 … 21169.html

Wszystko mam zainstalowane ale dalej nic :C Dodam, że w mojej karcie dźwiękowej jest coś “odczepionego”, znaczy mam kartę dźwiękową i brakuje tam części do włożenia. Może to przez to.

W BIOS-ie masz włączoną kartę dźwiękową :?:

Zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

–> Nazwa płyty głównej

–> Mikroukład płyty głównej

–> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 2.70.2200

Wrzuć screeny z:

  1. Dodaj lub usuń programy (wszystko)

  2. Start – Panel sterowania – Dźwięki i urządzenia audio – zakładki Audio oraz Głos.

  3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.

Hej, myślę, że bede mogła Ci pomóc, pare dni temu miałam identyczny problem, proszę spisz z obudowy model komputera:)

Dodam wszystko w Screenach :slight_smile:

1.http://img715.imageshack.us/img715/4862/beztytuuupc.png

2.http://img213.imageshack.us/img213/5069 … towa3u.png

http://img42.imageshack.us/img42/3809/n … towa2w.png

3.http://img341.imageshack.us/img341/2537 … towaoa.png

4.http://img341.imageshack.us/img341/157/beztytuuldg.png

Kartę mam włączoną na auto w Biosie :slight_smile:

Cześć

Głośniki są sprawnę? Poprawnie podłączone?

Pytam ponieważ z powyższych zdjęć wynika że masz zainstalowane sterowniki do karty dzwiękowej i wszystko powinno działać poprawnie.

Słuchawki podłączyłem dokładnie z tyłu kompa do zielonego :slight_smile: Wydaje się to głupie ale pisze jak zrobiłem

Dodane 24.01.2013 (Cz) 15:13

Pomoże mi ktoś w tym problemie? Bardzo Prosze :slight_smile:

Moim zdaniem również wszystko powinno działać poprawnie :wink:

Chipset oraz sterowniki do karty dźwiękowej chyba są prawidłowe, prawidłowo zainstalowane.

Ale:

  1. Sprawdź czy masz ustawioną głośność na maksimum.

  2. Jeżeli nie masz Windows XP Service Pack 3 to zainstaluj.

Wcześniej musisz posiadać/mieć zainstalowany SP1 lub Windows XP Service Pack 2

  1. Zaznacz Użyj tylko domyślnych urządzeń - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:

aw276_Uzyj-tylko-domyslnych-urzadzen.jpg

  1. Zainstaluj tylko kodeki K-Lite Mega Codec Pack

  2. Usuń zaznaczone na czerwono “badziewia”

rh293_badziewia.jpg

  1. Nie widzę antywirusa :?:

Nie masz to zainstaluj np. avast! Free Antivirus lub inny…

  1. Start – Panel sterowania – System – Zaawansowane – Wydajność – Ustawienia – Efekty wizualne - zaznacz tylko

6 pozycji - Zastosuj - OK.

b6f4bd33aeb1d059m.jpg86e86da81e7e892fm.jpg

  1. Zainstaluj DirectX 9.29 Redistributable

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c

dxsetup.th.jpg

  1. Zainstaluj Adobe Flash Player

  2. Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej “Cleaner” na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później “Rejestr” Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

cf114_CCleaner.jpg ccleaner2.th.jpg

Zainstaluj/użyj jeszcze Eusing Free Registry Cleaner.

(dokładniej przeczyści rejestr)

Wybierasz język / language / Polish.

Przewiń – Skanuj rejestr – Napraw rejestr.

przewi.th.jpg skanujrejestr.th.jpg naprawrejestr.th.jpg

XMan zainstalowałem wszystko i dalej nie ma dzwięku :C Możliwe że zepsuła się karta dźwiękowa albo poprostu spaliła lub zepsuła z powodu tych 10 lat?

Możliwe. Kup dźwiękową Sound Blastera jakiegoś za grosze i będzie spokój.

A takie głupie pytanie, masz zworki na pinach chyba 2,4 i 6,8? One odpowiadają za front panel i może przez to nie być dźwięku.

To znaczy że coś się zepsuło? Jestem zielony w zworkach :slight_smile:

Zworka to takie coś nakładane na 2 pręciki;-)

72-clear-cmos-jumper-bios.jpg

xfi_front_panel_audio_conn.jpg

Tylko nie pamiętam które trzeba było spiąć. Chyba 3 i 5 pasek

Podpowiedzie gdzie zworki mogą się znajdować? Szukałem i dalej nie umiem znaleźć :slight_smile:

Dodane 27.01.2013 (N) 16:47

Dobra znalazłem, i co mam teraz z tym zrobić?