Brak icon na pulpicie i menu start


(Adminszafa) #1

Witam

Problem jak w temacie, po włączeniu Windows XP Prof SP2 PL brak icon na pulpicie i menu start to samo w trybie awaryjnym. Uruchomiłem menadżer zadać i w procesach brar explorer.exe. Przy pomocy płytki instalacyjnej skopiowałem w trybie naprawy nowy plik explorer.exe jedak nic to nie zmieniło. Podejżewam że mam jakiegoś wirusa. Skanowałem komputer atywirusem online (http://www.eset.com) wywalił jakiegoś adware-a. Następnie przeskanowałem go płyą live CD BitDefenderRescu ponownie znalazł i wywalił jednego adware-a (adware.hotbar.gi). Do tej pory nie miałem problemów z wirusami i nie wiem co dalej robić. Poniżej log z OTL. Proszę o analizę i pomoc.

Log OTL.txt http://www.wklej.org/id/533639/


(Abecikxp) #2

Swoja drogą spróbuj uruchomić explorer.exe ręcznie , jeśli to ładuje shella to prawdopodobnie wirus zmodyfikował klucz rejestru

spróbuj

1) otwórz regedit (start menu > uruchom > regedit)

2) idz do klucza : HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon>shell

3) Sprawdź czy wpisana w nim nazwa to "explorer.exe" jeśli jest inna zmien na nią.

4) Relognij


(Acorus) #3

Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt.W OTL użyj opcji Sprzątanie.Zainstaluj Service Pack 3-powinien go nadpisać.


(Adminszafa) #4

Witam

Dziękuje za szybką odpowiedź i pomoc. Abecikxp , miałeś racje wpis w tym kluczu rejestru był nie prawidłowy. Po zmianie i restarcie explorer uruchomił się ponownie.

Acorus , dziękuje za sprawdzenie loga, wykonałem twoje zalecenia, muszę jeszcze SP3 zainstalować.

Dodatkowo, przeskanowałem komputer :

-Dr. Web CureIt

-Kaspersky Virus Removal Tool

-zainstalowałem Comodo AV (mam nadzieje, że to dobry wybór)

Każde wyżej wymienione narzędzie coś tam wywaliło. Mam nadzieje, że teraz będzie dobrze.

Jak ktoś ma chwilkę to proszę o sprawdzenie nowego loga.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

otl log : http://www.wklej.org/id/534090/

extras log : http://www.wklej.org/id/534091/