Brak internetu przez router po formacie


(Dorota Konczak) #1

Witam. Otóż zrobiłam format kompa i nie mam teraz internetu. Mam router TP-LINK TL-WR340G podłączony do kompa i laptop na którym net działa. Jestem w tym zielona, wiec proszę o jak najdokładniejsze wypowiedzi. Proszę o pomoc.


(Mail) #2

Zainstalowałaś kartę sieciową?


(Dorota Konczak) #3

i tu niestety pojawia się problem. wkładam płytkę wybieram do systemu xp ale nie mam czego zainstalować, jest pewna ikonka która podejrzewam jest do tego sterownika ale pojawia mi się "użyć usługi sieci Web do znalezienia odpowiedniego programu" więc nie wiem o co chodzi


(SilberPunkt) #4

Nie zainstalowałaś sterownika do karty sieciowej. Poszukaj płytki ze sterownikami z płyty głównej i zainstaluj brakujący sterownik albo ściągnij ten sterownik ze strony producenta płyty głównej.

Start -> Mój komputer -> Właściwości -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń -> Karty sieciowe -> Aktualizuj sterownik i wskaż jako miejsce wyszukiwania napęd CD.

:roll:


(Dorota Konczak) #5

z płytki próbowałam ale coś jest nie tak. zaraz poszukam go w necie


(SilberPunkt) #6

Może Twoja karta sieciowa jest urządzeniem dołożonym osobno w postaci dodatkowej karty PCI? Zerknij na tył obudowy i sprawdź gdzie wpięty jest kabel z routera. Jeśli w gniazdko umieszczone na maskownicy płyty główmej (obok USB, gniazd myszki i klawiatury) to jest zintegrowana na płycie głównej. Jeśli poniżej na poziomej srebrnej blaszce to jest to osobna karta sieciowa i musisz szukać sterowników konkretnie do niej.

:roll:


(Dorota Konczak) #7

ona jest osobno bo net miałam normalnie przez kabel do kompa ale wczoraj facet mi przełożył na router i mówił że wkłada nowa karta sieciowa mam pudełko płytkę ale z niej też nie idzie zainstalować już wcześniej próbowałam aktualizować sterownik z tej płytki to mi się wyświetla że kreator nie może odnaleźć sprzętu oprogramowania bardziej odpowiedniego niż to które jest


(ahonen97) #8

Spróbuj jeszcze raz uruchomić z płytki powinna być opcja setup.Lub podaj jaka to karta sieciowa


(Dorota Konczak) #9

bardzo dziwne ale nie ma. Jak włączam płytkę to obok folderów są pliki i jest setup ale nie chce się włączyć bo chce użyć sieci Web a przecież nie mam jaj, wśród folderów wybieram WINXP a tam setup tez nie ma tylko jakieś netrts5 netrtsn i rtl8139. i aktualizowac też próbowałam ale również nie idzie jak już pisałam

-- Dodane 17.09.2011 (So) 17:55 --

karta sieciowa realtek chipset NIC-R1


(SilberPunkt) #10

Sprawdź, czy w menedżerze urządzeń masz jakieś wykrzykniki sugerujące brak sterowników. Może problem leży gdzie indziej?

:roll:


(Dorota Konczak) #11

niby wszystko ok bo nie ma żadnych wykrzykników są tylko nieznane urządzenia ale to na pewno drukarka bo jeszcze nie wszystko zainstalowane.


(ahonen97) #12

http://walendowski.com/2009/05/07/niezn ... -urzadzen/


(Dorota Konczak) #13

juz czytam ten artykuł, a w międzyczasie przez jakiś "super sterownik" sprawdziłam sterowniki i pojawiło się że mam niektóre nieważne więc spróbuje je aktualizować ale najpierw znaleź bo nie mam moich orginalnych płyt od kompa bo kiedys facet mi naprawiał i mi nie oddał.teraz się muszę męczyć ale miejmy nadzieje że będzie efekt.

-- Dodane 18.09.2011 (N) 16:02 --

nie wiem co zrobiłam ale działa. Instalowałam jeszcze raz sterowniki włączałam wszystko co się dało bo już traciłam cierpliwość może przestawiłam jakies ustawienia i działa. :slight_smile: dzięki za wszystkie podpowiedzi :slight_smile: