Brak komunikatów SMART


(Kefas) #1

Witam!

Posiadam dysk twardy ata firmy Seagate 160 GB model ST3160812A . Ustawiłem w biosie SMART enabled i w jakimkolwiek programie monitorującym komunikaty SMART nie pojawiają się. Poprostu program ich nie może odczytać. Co stoi za przyczyną ? Może poza biosem odpowiedzialna za to jest usługa Windows Xp ?


(Gugu007) #2

Spróbuj upgrade-u BIOSU, a jeśli masz ostatni to zresetuj BIOS.

Sprawdź dysk firmowym programem Seagate-a.:mrgreen:


(De Niro) #3

czy nie masz informacji w programie aby pokazywał informacji jeżeli dojdzie do błedu :?: zainstaluj Active SMART


(Kefas) #4

Post napisałem już jakiś czas temu ale postanowiłem drążyć temat dalej.

Bios płyty głównej jest najnowszy, dysk sprawdziłem programem firmy Seagate i on nie wykazał błędów no i resetowałem ustawienia biosu.

Dziś zainstalowałem ActivSmart i w tym programie mam taki komunikat:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b276c56681b1e9e3.html

ja z niego nic nie rozumiem, proszę o pomoc.


(JNJN) #5

Oczywiście bios płyty zapisany Save.

Dwie sprawy:

  • albo dysk ma coś z oprogramowaniem SMART - sprawdź go na innym kompie czy pokazuje.

  • płyta ma problem z odczytem danych ze SMART.


(McDracullo) #6

Jaką masz płyte główną? Próbowałeś aktualizować BIOS?


(Kefas) #7

Podłączyłem dysk twardy do innego komputera i w drugim komputerze wszystko z dyskiem jest ok, smart i temp jest czytana.

Wniosek jest jeden, moja płyta główna szaleje. Zresetowałem bios raz jeszcze ale za pomocą zworki(ustawiłem bios i zapisałem) i problem nie zniknął. A przed zresetowaniem biosu nagle zamiast AMD Smeprona 2500+ płyta główna widzi Athlona 1.05 GHz :smiley:

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak wgrać bios z dyskietki(na początku gdy miałem tą płytę główną wgrałem bios z poziomu Windowsa, może to był błąd :? )

Posiadam płytę główną Gigabyte GA-7N400-L.


(McDracullo) #8

Cool'n'Quite poprostu działa :smiley:

PRoblemy ze SMARTem ma dość dużo Gigabytów (opinia na podstawie własnych obserwacji :stuck_out_tongue: ).


(Kefas) #9

A co ciekawe, gdy kupiłem tą płytę główną to miałem podłączony inny dysk do komputera i SMART działał :frowning:

A co to jest Cool'n'Quite?


(JNJN) #10

Poczytaj