Brak możliwości uruchomienia Trybu Awaryjnego


(U Grabowska) #1

Witam.

Mam następujący problem w Windows XP Prof., od pewnego czasu nie mogę uruchomić systemu w trybie awaryjnym, po wciśnieciu klawisza F8, i zatwierdzeniu do wybrania tryb awaryjny, zaczyna się wgrywać i poprzestaje na migającym wskaźniku -, i tak już zostaje.

Aktualnie w trybie normalnym otwiera się bez zarzutu.

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, co z tym zrobić aby działało poprawnie.

Jurek104


(JNJN) #2

OT - kosmos.

Nieraz trzeba poczekać nawet 60 s lub więcej.

Jak tam szkodniki.

Wykonaj sprawdzenie dysku/wszystkich partycji tak:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 189#553189


(Danielm86) #3

nic się nie dzieje to reset i zobacz znowu


(U Grabowska) #4

Wykonałem sprawdzenie dysku wg poleceń, po zakończeniu był komunikat, że został naprawiony przynajmniej 1 błąd. Lecz niestety nic to nie zmieniło, po zawieszeniu nawet po 10 minutach nie wchodzi tryb awaryjny.

Jurek 104


(Cleric Of Lolth) #5

Mi przy poprzedniej instalce XP tryb awaryjny nie uruchamiał się nawet 60 min.

Przeskanuj kompa programami od szkodników(SpyBot etc.)


(aju) #6

Wątpię aby była to wina szkodników, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Obecnie na laptopie mam taki sam problem.

System się zawiesza na migającej kreseczce i może sobie tak migać nawet godzinę.

Checkdisk był, robiony memtest tak samo, szkodników brak, w trybie normalnym wszystko działa ok.

Mam tak od nowości, sformatowałem raz nawet dysk bo co mi szkodziło jak komp nowy bez danych i nic.

Tak więc... :frowning:


(JNJN) #7

Może ten typ tak ma - ale nieraz jest to wina karty grafiki - rodzina GF.

Ale spróbuj tego z uruchom komenda sfc /scannow ,po sfc spacja,włóż do napędu CD nośnik z takim XP jaki masz zainstalowany,czyli jak masz XP z SP2 - włóż CD z XP z SP2.


(U Grabowska) #8

Najlepsze to jest to, że tryb awaryjny działał jakieś 2 miesiące temu. Przez ten czas załapałem parę wirusów i szkodników, co przy pomocy kolegów i logów HijackThis'a i Silenta udało mi się usunąć, ale niestety nieuruchamia się tryb awaryjny, ani nie ma możliwości skorzystania z opcji przywrócenia systemu w Narzędziach Systemowych-po prosty nie wgrywa się- chociaż poprzedni czasami z niej korzystałem.

Spybotem sprawdzałem - nie ma uwag.

Jurek104


(JNJN) #9

A to zrobiłeś.


(aju) #10

Ja zrobiłem i niestety nadal to samo.

Niby mi to nie przeszkadza bo z trybu awaryjnego praktycznie nie korzystam.

Najprawdopodobniej dzieje się tak również pod radeonkami.

NA laptopie mam radeona i to właśniu tu nie działa tryb awaryjny.

Więc błąd może występować chyba pod każdą rodziną kart graficznych.


(Dareks8) #11

Start-uruchom-msconfig, zakładka BOOT.INI zaptaszkować SAFEBOOT restart kompa i powinien wystartować "tryb awaryjny". Będac w tym trybie odptaszkować SAFEBOOT bo cały czas będzie się komp uruchamiał w awaryjnym.

Po tej operacji "tryb awaryjny" powinien uruchamiać się normalnie.


(U Grabowska) #12

Sorry,sprawa sama się rozwiązała ponieważ musiałem wgrać od nowa system operacyjny,.... i teraz już działa wszystko.

Jurek104