Brak niektórych funkcji w windows xp


(Kozakkasia) #1

Jak można uzupełnić niektóre komponenty w windows xp pro.Nie mam niektórych narzędzi np defragmentator dysku i innych,po wpisaniu w opcji uruchamianie "msconfig" system nie może znaleść potrzebnego pliku....

Proszę o pomoc


(lazikar) #2

Wsadz płytę Windowsa do cd rom

Start>>Uruchom wpisz sfc /scannow, a następnie kliknij przycisk OK :smiley:


(JNJN) #3

Działanie wirusów i programów antywirusowych.

Aby komenda przez lazikara zadziałała jak masz XP z wgranym SP1 lub SP2 to musisz mieć też taką płytę CD zintegrowaną odpowiednio XP z SP1 lub SP2 inaczej komenda nie zadziała.

Wtedy trzeba zintegrować płyte XP z danym SP tak.

http://www.xp.net.pl/art/windowsxp_sp1a_cd.html

I wtedy komenda będzie działać.

Nawet w wypadku naprawy systemy R po zabotowaniu z płyty XP będzie potrzebna odpowiednia płyta CD z XP zależnie od wersji zainstalowanej w kompie.


(Kozakkasia) #4

Po wpisaniu komendy sfc /scannow włączyło się okienko "ochrona plików systemu windows" i nastąpiło sprawdzanie chronionych plików systemowych.Po zakończeniu nie pojawił się żaden komunikat i nie nastąpiły żadne zmiany w systemie.

Dziwne chyba też jest to ,że Narzędziach systemowych są tylko trzy opcje:

1)kopia zapasowa

2)kreator transferu plików i ustawień

3)tablica znaków

Nie za mało???

Czy można w jakiś inny sposób dotrzeć do strony która otwiera się po wpisaniu komendy "msconfig"???

POZDRAWIAM

ps.WINDOWS XP PRO SP1


(JNJN) #5

Objaw po sprawdzeniu przez sfc prawidłowy.

Podejrzewam że trzeba użyć naprawy systemu po zabotowaniu z płyty XP i opcja naprawy R ,zostaną twoje dane i programy i ustawienia.

Jak to nie pomoże to zgraj dane i świeży system.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... 540#180540


(Kozakkasia) #6

Dzięki za pomoc.Spróbuję konsoli odzyskiwania,Ale dopiero w weekend(brak czasu),a może ktoś podpowie jeszcze jakiś pomysł?

Pozdrawiam


(Tomek Zamlynny) #7

czy to nie będzie się dotyczyć usług??


(Krzyś2) #8

Miałem podobny problem-okazało się, że przyczyną było ustawienie napędu CD na drugim kanale IDE jako slave (zworka z tyłu napędu).

Po zmianie na master i ponownej instalacji XP wszystko było ok.

Pozdrawiam Krzyś. :slight_smile: