Brak obrazu na ekranie


(Martin78) #1

Nie wiem co się stało u mojego kolegi ale wczoraj komputer normalnie pracował i nic nie wskazywało że coś jest nie tak. Dzis kolega próbuje włączyć komputer a tu… czarny ekran na monitorze :? . Odłączał kabel od monitora i ponownie podlaczal i dalej nic. Odłączył kabelek od karty graficznej i ponownie włożył. Wycigał z komputera kartę grafiki, ponownie montował i jak obrazu na ekranie nie bylo tak nie ma. Dodam że monitor jest sprawny ponieważ był podłączonyh inny monitor do kompa i dalej nic… :? Czy taki problem to wina karty grafiki. Niestety nie wiem dokładnie jaka to karta grafiki wiem ze jakis GeForce… Dyski i wszystko pracuje normalnie tylbo brak obrazu na ekranie…


(JNJN) #2

Wszystko porządnie wsadzone i przykręcone.

Przy starcie kompa F8 i spróbować tryb awaryjny i przestawić parametry wyświetlania obrazu na 800 x 600 x 16 60 Hz - jak się uda zamknąć system i start i z poziomu systemu ustawić parametry obrazu.

Zresetować bios zworką na płycie - ustawić bios i zapisać bios Save.

Wymienić baterię na płycie na nową i ustawić bios i zapisać Save.

Sprawdzić kartę grafiki na innym kompie.

Podmienić zasilacz i sprawdzić.


(Pb121) #3

Ja stawiam na to, ze kolega podkrecal taktowanie procesora. Restart biosa moze pomoc.


(Martin78) #4

Z tego co mi wiadomo nic takiego nie robil. Ale restart biosa można zrobic :). Może to pomoże. Ewentualnie włożyć druga kartę grafiki i sprawdzić czy na drugiej będzie dobrze


(M a x) #5

wyjmij pamieci i przeczyść banki sprubój przełozyc do innego i powinno być ok


(JNJN) #6

Ale warto na początek zrobić to - może zmienił parametry wyświetlania obrazu których monitor lub karta grafiki nie obsługuje i tu problem.


(Pb121) #7

No moze ja zle zrozumialem, ale on napisal chyba, ze zaraz po wlaczeniu kompa ma czarny ekran. Ja tam nie wiem, napisalem swoja propozycje rozwiazania problemu, w kazdym badz razie niech autor tematu konkretniej formuluje problemy :slight_smile:


(Martin78) #8

Została wymieniona karta grafiki na nową i wszystko pięknie ładnie śmiga. :). Wina leżała po stronie karty graficznej.


(Szopen) #9

Ja mam ten sam problem mam gigabyte geforce fx 5200 i wszytko chodziło pieknie ladnie do wczoraj problem powstał bo podlonczyłem kabel

pod Wyjście D-SUB w grafice i do telewizora w ustawieniach zaznaczylem automatycznie wykrywaj tv czy cos w podobie komp mi sie restartnol ale niemam obrazu komp normalnie sie laduje z tego co słychac a obrazu niema pomózcie co mam zrobic


(JNJN) #10

A jaki system.

A na TV nie masz obrazu.


(Szopen) #11

sysyem win xp serwis pack 2 no w tv tez ciemno


(JNJN) #12

A przy starcie kompa trzymaj F8 i tryb awaryjny i zrób korektę ustawień w sterowniku grafiki.


(Szopen) #13

jak tam wejsc jak ja nic niewidze ani na monitorze ani w tv restartowalem bios wyciogałem i wkladałem grafike z agp i to samo mam teraz grafe 2 mb na pci odistalowałem tamte stery i to samo ciemno dalej da sie to jakos naprawic


(JNJN) #14

Czy komp na karcie PCI pracuje normalnie.

Jeśli tak to odinstaluj oprogramowanie i stery karty AGP oraz programy dodatkowe do karty i TV,karta PCI ma pracować na sterze systemowym.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Wyczyść złącze stykowe karty AGP i port AGP.

Sprawdź kartę AGP na innym kompie czy dobra.

Pamiętaj w kompie ma być czystka po sterach i oprogramowaniu karty AGP,wszystkie wymiany kart wykonuj na wyłączonym kompie z prądu.

Wsadź kartę AGP i sprawdź działanie kompa.