Brak oznak życia mobo po regularnym restarcie - MSI K9AGM2


(Kpr2877) #1

Witam.

Jestem posiadaczem płyty głównej MSI K9AGM2 oraz procesora AMD Athlon 64 3500+.

Dziś wydarzyła się rzecz dość dziwna, otóż po podłączeniu kabla antenowego do karty telewizyjnej (pci) oraz restarcie komputera z poziomu Windows - płyta nie chce wstać...

Nie pomaga reset BIOSu poprzez zmianę zworki 1-2 na 2-3. Płyta po wciśnięciu przycisku zasilającego owszem daje napięcie i następuje rozruch podzespołów (dyski, napędy, wentylatory) jednak nic więcej. Nie pojawia się POST screen, brak sygnałów dźwiękowych. Wypięcie karty TV oraz pamięci nie zmienia stanu rzeczy.

Organoleptycznie chipset (zarówno północny jak i południowy) są naturalnie ciepłe, tzn. mają taką samą temperaturę jak poczas regularnego działania komputera. Kodensatory są OK.

Nie wykluczam uszkodzenia mobo. Zasilanie do komputera przechodzi przez UPS dlatego skoki napięcia nie powinny były akurat w tamtym momencie nastapić.

Co robić? Jakie informacje będą jeszcze potrzebne?

Pozdrawiam


(McDracullo) #2

Tak myślę, że jeden z nich to wbudowany jest w procesor i nie miałeś za bardzo jak sprawdzić jaką ma on temperaturę :wink:

Wyjmij baterię na kilka chwil (nawet na 30 minut).

Spróbuj rozruchu bez żadnych zbędnych podzespołów - odłącz dyski, napędy, karty rozszerzeń - zostaw tylko grafikę, procesor i ram (no i MOBO rzecz jasna).

Jak zasilacz - możesz pomierzyć mu napięcia?

FAQ: http://overclock.pl/Articles/Show/Id/67 ... aczach_atx


(Kpr2877) #3

No tak, ale gafa :oops:

Bateria wyjęta i włożona ponownie (po 30 min), zrobiłem rozruch:

z procesorem, ram, dyskiem, wentylatory = nic

z procesorem, dyskiem, wentylatory = nic

dysk, wentylatory = nic

wentylatory = nic

Powinien być jakikolwiek sygnał dźwiękowy, ale tego również brak. Komputer nie można wyłączyć przez włącznik z przodu obudowy - trzeba odcinać zasilanie u źródła (czyt. zasilacz).

Napięcia w normie.


Jeśli nic nie da rady z tym zrobić, będę musiał szukać płyty na socket AM2 z zintegrowaną k. dźwiękową, grafiką i kontrolerem sata, nie potrzebuję mega mocy - i tak nie gram w gry.


(McDracullo) #4

Po odłączeniu wszystkiego (tzn wyciągasz ram, grafikę, itp.) też zero "pisków"?

A jaki to zasilacz? Nic Ci się ostatnio nie przegrzało?