Brak połączenia z internetem


(Geek) #1

Witam ! Mam pewien problem bo dziś rano internet działał , wszystko OK. Ale przyszedłem właśnie do domu i nie działa :frowning: Nie wiem co powinienem podać :expressionless: Mam winodows 7 .Internet mam na laptopa i komputer tzn . kabel idzie do kompa a kabel z modemu idzie do rutera : pentagram CERBERUS P 6391 . Nie wiem o co chodzi ](*,) piszcie co mam podać bo sam nie wiem nie znam się na tym . prosze o odpowiedź . sorry za moją debilność ale mam 14 lat .


(roobal) #2

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń.

ipconfig

ping adres_routera

tracert dobreprogramy.pl

Jeśli możesz się zalogować do routera, sprawdź czy masz wszystko dobrze ustawione i czy jest ustanowione połączenie, jeśli się na tym nie znasz, porób zrzuty ekranu. Sprawdź podłączenia wszystkich kabli, wyłącz na chwilę modem z prądu i włącz ponownie, poczekaj chwilę niech się zsynchronizuje. Dzwoniłeś do biura obsługi, może mają jakąś awarię.

Pozdrawiam!


(Geek) #3

Nie wiem czy to ma coś do tego ale jak wchodzę w Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe to sieci pentagram P 6391 tam nie ma . myśle że wszystko mam podłączone noramlnie :frowning:


(roobal) #4

Zaloguj się z komputera podłączonym kablem, może wifi zostało wyłączone.

Pozdrawiam!


(Geek) #5

A można w punktach lub coś ? :smiley: Bo nie wiem jak to zrobić


(roobal) #6

Wciskasz klawisz Win+R (klawisz z logo Windows) lub Start>Uruchom, wpisujesz w nowym okienku cmd i pojawi się wiersz poleceń i wpisujesz tam powyższe polecenia, kopiujesz i wklejasz tu na forum.

Pozdrawiam!


(Geek) #7

Chyba coś źle robię : Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]

Copyright © 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Komp>ipconfig

Nazwa 'ipconfig' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,

program wykonywalny lub plik wsadowy.

C:\Users\Komp>ping adres_routera

Nazwa 'ping' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,

program wykonywalny lub plik wsadowy.

C:\Users\Komp>tracert dobreprogramy.pl

Jeszcze raz przepraszam za moją debilność . :smiley:


(roobal) #8

To nie twoja wina, wygląda na to, że masz jakiś bałagan w systemie. Kliknij prawym przyciskiem myszy na Mój komputer wybierz właściwości zakładka zaawansowane>zmienne środowiskowe, z listy zaznacz zmienną PATH, kliknij edytuj, skopiuj zawartość pola wartość zmiennej i wklej na forum niczego tam nie zmieniaj, tak samo zrób ze zmienną PATHEXT.

Uruchom jeszcze raz wiersz poleceń i wykonaj takie polecenie

cd ..\..\windows\system32

następnie wykonaj takie polecenie

dir | find "ping"

i wklej tu wynik tego polecenia.

Pozdrawiam!


(Geek) #9
;C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin


.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC


Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]

Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.


C:\Users\Komp>cd ..\..\windows\system32


C:\Windows\System32>dir | find "ping"

2009-07-14 02:40 71 680 Groupinghc.dll

2009-07-14 02:39 431 104 SnippingTool.exe


C:\Windows\System32>

Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale w Menadżerze urządzeń przy kontroler Ethernet jest żółty trójkąt a w nim czarny wykrzyknik .

Proszę o odpowiedź .


(roobal) #10

Wygląda na to, że sterownik nie jest zainstalowany. Ogólnie to wygląda, że masz bałagan w systemie i prawdopodobnie nic u Ciebie nie działa, nawet polecenie ping.

Pozdrawiam!


(Geek) #11

I nic nie da się zrobić ? :frowning: :frowning:

Dziwi mnie to że wszystko działało przed wczoraj a dzisiaj dowiaduje się że nic nie działa. :frowning: