Brak reakcji komputera po odblokowaniu rdzenia

Witam.

tydzień temu dostałem nowy komputer. Jako, że wziąłem athlona x3 455 byłem ciekawy czy uda mi się odblokować 4 rdzeń i L3 :slight_smile:

Wszedłem do biosu, ustawiłem ACC na auto, zapisałem ustawienia i uruchomiłem podobnie.

I tu mój entuzjazm opadł, ponieważ windows pytał czy włączyć system w trybie normalnym ,czy za pomocą przywracania systemu.

Próbowałem obu sposobów, lecz niestety komputer zwieszał się przy oknie ładowania.

Oto moja specyfikacja:

CPU: AMD Athlon x3 455 3.3 Ghz 1,5Mb cache L2

Ram:GoodRam 4Gb (2x 2Gb) 1333 mhz

MOBO:MSI 870-c45

Grafika: HiS Radeon HD 6870

Dysk: Samsung F3 500Gb

Zasilacz: Chieftec 450s (80+)

System: Windows 7 Home Premium 64 bit

POzdrawiam

Witam.

Wypal płytkę Linux LiveCD, np: Ubuntu i odpal z niej komputer. Zobaczymy co na to powie Linux.

Możesz też użyć tego: http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,P … 12492.html

Memtest służy, co prawda, do testowania pamięci RAM ale podaje też pełne dane na temat procesora.

Koniec końców, zawsze możesz wyłączyć funkcję ACC w BIOS-ie i sytuacja wróci do normy :slight_smile:

Nie wypalaj płytki z Linux Live CD bo on Ci nie powie nic, czego byś nie wiedział, czyli nie wystartuje.

Nie wszystkie ( a właściwie to nieduży procent) procesorów Athlon II X2 i X3 pozwala na odblokowanie rdzenia i L3. Wejdż do BIOSU, zwiększ napiecie zasilania rdzenia o 0,2-0,3V i spróbuj ponownie. Jeśli będziesz miał ten sam objaw, odblokuj tylko rdzeń nie odblokowując L3, jeśli nadal nic, odblokuj L3 nie odblokowując rdzenia. Jeśli i to nie pomoże, pogódź się z faktem, że procesor ma trwale uszkodzony 4 rdzeń i/lub L3. Jeśli rdzeń się odblokuje przetestuj stabilność np programem Super PI z próbką 16M lub jeszcze lepiej 32M. Jak przejdzie test, masz sprawny czterordzeniowy procesor.

Też próbowałem podkręcić procesor, też mam taki sam… Ale po podkręceniu komputer nie chciał sie właczyć, wyciągłem bios, i teraz działa normalnie, ale podkręcenie sie nie udało…

1.A jakie “komendy” odpowiadają za L3, a jakie za rdzeń??

2.Czy podniesienie napięcia o 0.2v, czyli do 1,62 nie jest do za wysoko??

Lektura

Jest tak:

W biosie widnieje napis “AMD PHENOM II B55 X4”

Jest napisane, że cache l2 teraz to 2Mb a było 1,5Mb. Rdzeń się pojawił ale cache l3 ani śladu(możliwe, że czegoś nie włączyłem)

FXJ, fajna lektura, lecz niestety JA MAM MSI 870-C45 I NA MSI JEST ZUPEŁNIE INACZEJ…

PS: Pojawia się okno ładowania windowsa, a zaraz po tym umiera lampka sygnalizująca pracę dysku, bez odblokowania dalej miga.