Brak reakcji po zmontowaniu i uruchomieniu komputera


(paladyn300) #1

Witam


(Martin8731) #2

Sprawdź podlacznie ram,atx oraz dodatkowych 4pin P4


(paladyn300) #3

Przekładałem już ram do drugiego slotu, podłączenie wtyczek też sprawdzałem.

 

Tak myślę, czy może to być wina tego, że to jest ram 1600 mhz a procek obsługuje 1333 mhz?


(Longhorn2009) #4

Pamięć nie będzie problemem, płyta standardowo ustawia 1333MHz jeśli procesor tyle obsługuje. Bardziej kłopotem może być kwestia starego BIOSu. Pentium jest obsługiwany od wersji 1.3 z 2014-06-20. Jeśli przypadkiem załapałeś się na starszą wersje to konieczna będzie aktualizacja.


(paladyn300) #5

Sprzedawca mówił, że płyta miała aktualizowany bios więc odpada.

 

Sprawdziłem właśnie na stronie MSI, i okazało się, że moja pamięć ram może nie być obsługiwana (nie ma jej na liście). Myślę, że to właśnie dlatego komputer nie działa


(Longhorn2009) #6

Zdarzały się niekompatybilności szczególnie przy Crucialach Balistix. Aby to zweryfikować tylko podmiana RAM na inny cie ratuje.


(bachus) #7

Raczej nie bardzo. Jak masz podłączony speaker to powinno zareagować na źle obsadzone gniazda pamięci (nie ma procedury POST). Jak już pytano: zasilanie podłączyłeś poprawnie do MB?


(Longhorn2009) #8

W teorii BIOS powinien sygnalizować piknięciem problem z RAM-em, w praktyce często jest podobnie jak przy za dużym OC - czarny ekran i tyle.


(system) #9

W to co mówi sprzedawca bym za bardzo nie wierzył! Tym bardziej, że brak sygnałów BIOSu. W starej wersji BIOSu upatrywał bym przyczynę. To, że nie ma pamięci na firmowej liście MSI, nie świadczy o niczym.


(kamilooo_34) #10

Napewno dobrze zamonotwałeś procesor ?


(system) #11

 

Wiara czyni cuda… Nigdy nie wierz sprzedawcom !

Jeśli sprzedawca mówi, że był aktualizowany czyli to kupiona używana ? Bo nie wierze aby sklep itp to zrobił.

 

Jeśli to używana to zrób reset biosu zworką.

 

Nadal firmy sprzedają jeszcze z Bios w wer 1.1, nawet nie wiedzą o tym…


(paladyn300) #12

Płyta była kupowana na allegro od zwykłego gościa, żaden sklep. Sprzedawał również ten sam procesor który mam w płycie, więc na pewno działał.

Po wyjęciu RAM bios sygnalizuje 3 długie piknięcia.

 

Procesor na pewno jest dobrze zamontowany.

 

Spróbuje kupić albo znaleść pamięć która powinna działać na tej płycie. Tak chyba będzie najlepiej.


(Piecu92) #13

Jesteś pewny, że sprzedał Ci sprawny sprzęt ? 


(paladyn300) #14

W 100% nie jestem pewny. Dostałem od niego fakturę tej płyty którą kupował na morele.net, i jest jeszcze gwarancja.


(Piecu92) #15

Masz 14 dni na zwrot towaru o ile sprzedaż odbyła się przez internet. Wcale nie musisz się knocić z gwarancją :slight_smile:


(paladyn300) #16

No a co jeśli płyta jest sprawna a RAM jest po prostu niekompatybilny?


(Piecu92) #17

Raczej nie istnieje opcja “niekompatybilności” RAM-u, ale dla pewności sprawdź inną kość(pożycz od kogokolwiek inną, bo kupno specjalnie kości mija się z celem). Jakie napięcie w ogóle ma ta kość ?


(Atronics) #18

te pamięci są kompatybilne z tą płytą :slight_smile: mimo iż nie ma ich na liście .

Sprawdź sobie jeszcze (skoro płyta była używana różnie bywa) sloty pamięci po prostu przeczyść je .

 

PS.

a zamienić nie możesz pamięci z innego komputera na czas sprawdzenia ?


(paladyn300) #19

Patentu z czyszczeniem jeszcze nie próbowałem. Choć płyta wygląda na czystą to jednak spróbuje.

 

PS: Pamięci nie mam od kogo pożyczyć, pytałem już kolegów.


(SilberPunkt) #20

Jak kupił od osoby fizycznej to żadnych 14 dni nie ma.

 

Jeśli po wyjęciu RAMu płyta piszczy to procesor jest sprawny i DZIAŁA!

Jeśli zaś z RAMami jest totalny ZONK to odpowiedź jest prosta - te RAMy są niekompatybilne z tą płytą. Możliwe, że jakiś nowszy BIOS pomoże (jeśli jest) ale do aktualizacji potrzebny jest kompatybilny RAM i kółko się zamyka…

 

:roll: