Brak reakcji przeglądarki


(Turek61) #1

Nie wiem dlaczego od pewnego czasu nie uaktywnia mi się przeglądarka podczas próby otwarcia(przeniesienia) się na stronę wskazaną przez skrót internetowy, strony pomocy programów w sieci lub kliknięciu na link.

Zamiast przeglądarki(I.E. lub Firefoxa) otwiera mi się okno drukarki.

Próbowałem w opcji folderów-typy plików-skrót internetowy usunąć komendę otwarcia przez drukarkę i przypisać open-I.E. ale wówczas pojawia się informacja, że do tej akcji nie jest przypisana żadna aplikacja.

Nie wiem co jest grane....Pomóżcie...

Podczas czyszczenia rejestru otrzymuję takie informacje:

CHROME

------

Klucz HKEY_CLASSES_ROOT\CHROME\shell\open jest niekompletny ponieważ subkey Polecenia jest zgubiony. Dlatego, działanie Otwórz nie pracuje dla tego typu pliku.

URL:Protokół FTP

----------------

Klucz HKEY_CLASSES_ROOT\ftp\shell\open jest niekompletny ponieważ subkey Polecenia jest zgubiony. Dlatego, działanie Otwórz nie pracuje dla tego typu pliku.

URL:Protokół Gopher

-------------------

Klucz HKEY_CLASSES_ROOT\gopher\shell\open jest niekompletny ponieważ subkey Polecenia jest zgubiony. Dlatego, działanie Otwórz nie pracuje dla tego typu pliku.

URL:Protokół HTTP

-----------------

Klucz HKEY_CLASSES_ROOT\HTTP\shell\open jest niekompletny ponieważ subkey Polecenia jest zgubiony. Dlatego, działanie Otwórz nie pracuje dla tego typu pliku.

URL:Protokół HTTPS

------------------

Klucz HKEY_CLASSES_ROOT\https\shell\open jest niekompletny ponieważ subkey Polecenia jest zgubiony. Dlatego, działanie Otwórz nie pracuje dla tego typu pliku.

:frowning:


(Micromac) #2

Mialeś jakieś wczesniej wirusy ? Jaki masz system i wersje Firefoxa ? Od kiedy to sie zaczeło ?


(Turek61) #3

Windows XP Profesjonal SP1 i najnowszą wersję Firefoksa 1.5.0.2.

Miałem ostatnio Trojana, którego usunąłem za pomocą BitDefendera ale nie mogę teraz podać jego nazwy gdyż piszę ten post będąc w pracy.Faktem jest, że dzieje się tak chyba od tego czasu choć "nie dam sobie głowy uciąć".Może to coś pomoże:

Niestety Silent Runners nie mam na dysku ale w razie potrzeby przedstawie...


(Micromac) #4

Skasuj Hijackiem wpis

restart komputera i pozniej:

Sciagnij CCleaner 1.28.277, wyczysc Cleaner i napraw w Problemy

Uzyj Ewido http://www.ewido.net/en/, zrob update i przeskanuj

Odinstaluj Spy Sweeper

Przejdz do przegladarki internetowej IE do Narzedzi => Opcje Internetowe => Programy i kliknij na Resetuj ustawienia sieci Web i Ok

Sprawdz czy dziala a jesli nie to wykonaj kopie rejestru (koniecznie inaczej nie rob dalej nic) i wykonaj pozniej:

Włóż płytę instalacyjna Windows XP i wykonaj z KOnsoli Odzyskiwanie polecenie sfc /scannow

Pobierz plik, kliknij 2x i OK, restart komputera

I sprawdz czy jest Ok. Jutro zobaczymy co dalej


(Turek61) #5

Robinhio jesteś WIELKI :!:

Nie musiałem już korzystać z konsoli :slight_smile:

Wszystko działa jak należy.

Czy jest jakiś sposób oprócz oczywiście wirtualnego piwa,które masz u mnie aby się odwdzięczyć :wink:

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :!:

Nie jestem laikiem w sprawach dotyczacych komputera a jednak są takie chwile kiedy jestem całkiem "głupi".No cóż człowiek całe życie się uczy...

Czy nie będziesz miał nic przeciwko, że na przyszłość w razie problemów

i wstawieniu posta dam Ci cynk na PW ?


(Bbieniol) #6

@ Robinhio --> zgubiłeś jeszcze te dwa wpisy...

Kasujesz je w Hijacku :slight_smile:


(Micromac) #7

Ciesze sie, ze problem zostal rozwiazany. Co do problemow pisz na forum. Chetnie pomoge a takze inni.


(Turek61) #8

Napisałem podziękowania, dodałem odpowiedź a tu :o jeszcze informacja Bieniola...

Czyli co jeszcze te dwa wpisy usunąć i powtórzyć późniejsze operacje ?


(Micromac) #9

Tylko te dwa wpisy w Hijacku usuwasz i nic wiecej


(Bbieniol) #10

Odpalasz Hijack --> do a system scan only i zaznaczasz te dwa wpisy i bierzesz na dole "fix checked" :slight_smile:

Dalszych kroków nie musisz już robić, skoro zrobiłeś wcześniej :slight_smile:


(Turek61) #11

O.K.

Jeszcze raz WIELKIE THX :!: