Brak sterownika do high definition audio


(Popik81) #1

dzien dobry posiadam laptopa e-system po formacie. zainstalowalem już wszystko ale manager pokazuje mi jeszcze brak "urzadzenie modemowe na magistrali high definition audio. proszę o pomoc. widziałem inne tematy ale z innymi laptopami. czy to bedzie pasować?


(Agatonster) #2

popik1981 ,

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku Edytuj przy poście otwierającym temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Popik81) #3

Manager nie pokazuje żadnej nazwy ale znalazłem to i nic więcej ciekawego.. hdaudio\func_02&ven_1057&dev_3055&subsys_10573055&rev_1007\4&4a29646&0&0001


(skrzek) #4

chodzi o XP SP2 albo 3??

to zobacz jeszcze czy nie masz niżej w menadżerze urządzeń wykrzyknika przy PCI Device???

jeśli tak to ściągnij poprawkę KB888111 - rozpakuj ją (nie instalując, bo pokaże Ci że poprawka jest starsza niż system i się nie zainstaluje), po rozpakowaniu znajdź plik o nazwie hdaudbus.sys i zainstaluj go do PCI Device "na siłę" ostatnio jak coś takiego robiłem to system zainstalował go dopiero po ok 10 krotnym wskazaniu - ech windoza :wink:

po zainstalowaniu tego PCI Device - możesz śmiało instalować sterki Realteka, czy Conexanta - zależy jaki masz dźwięk.


(Popik81) #5

dzwięk i grafika już zainstalowana iwszystko śmiga... Manager pokazuje tylko to reatlinka już mam... pluje sie tylko o ten "high........"

sp3

natomiast DriverRobot ze stronki intela pokazuje brak/out of date 13 sterow... z czego mam wszystko poinstalowane, moze są jakieś świeższe ... ale raczej niedam ilesdziesiąt E za automatyczne ściąganie....

-- Dodane 09.09.2009 (Śr) 10:51 --

widze że będzie cieżko to znależć... Szperałem troche po innych forach i nie potrafię tego złapać...